Prinsjesdag begint zonder pracht en praal bij Paleis Noordeinde

ANP Producties | Bron: ANP

Het is dinsdagochtend vroeg nog leeg in de straten van Den Haag op deze Prinsjesdag. De binnenstad wordt langzaam wakker en het is een stuk rustiger dan anders op deze dag.

Ook dit jaar is de dag aangepast vanwege corona. De gebruikelijke rijtoer van de koning door Den Haag gaat weer niet door. De koning spreekt de troonrede in verband met de beperkende coronamaatregelen voor het tweede achtereenvolgende jaar niet uit in de Ridderzaal op het Binnenhof maar in de Grote Kerk. De gemeente heeft mensen opgeroepen niet naar Den Haag te komen.

Langs de Hofvijver staan dinsdag lage maar duidelijke hekken om het publiek op afstand te houden, dat overigens nog in geen velden of wegen te bekennen is. Het is nog vrijwel donker als even na 07.00 uur de banier van Paleis Noordeinde omhoog gaat: koning Willem-Alexander is aangekomen op zijn werkpaleis.

Stilte

Voor het paleis zit welgeteld een vaste klant, Nico Mourits, die al zo'n 30 jaar in alle vroegte bij het paleis is op de derde dinsdag van september. "Geen publiek, geen in oranje uitgedoste mensen en zelfs geen Johan Vlemmix van de Feestpartij. Je mist wel de pracht en praal hoor. Dit jaar zelfs geen regiewagens van de NOS-tv", aldus Mourits. Hij vindt het altijd vooral leuk om mensen te observeren: de dames in klederdracht uit Spakenburg en de eeuwige Oranjeklant Oscar Meijer in zijn opvallende truien. "Ik ben altijd nieuwsgierig waarom mensen zo vroeg hun bed uitkomen voor de evenementen van Prinsjesdag, terwijl ik hier gewoon ook zit nu hoor." Het is wel jammer dat er voor het tweede opeenvolgende jaar geen balkonscène is met de koning en de koningin, zo vindt hij. "En dat het publiek dan naar de paleishekken sprint."

Mourits deed 25 jaar verslag van de drukte voor het paleis voor de lokale zender Den Haag FM. Deze dinsdagochtend verslaat hij de "oorverdovende stilte" op het Paleisplein in de ochtendshow op NPO Radio 2. "De beveiliging op Prinsjesdag is de afgelopen jaren gigantisch toegenomen." Hij was in de buurt toen in 2010 een demonstrant om de hoek bij het paleis een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide. "Maar pas na recente aanslagen overal in de wereld is de beveiliging hier flink opgeschroefd."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.