Rem op bouwactiviteiten in centrum Krommenie kan Zaanstad geld kosten

Op Noorderhoofdstraat 37-45 mag gebouwd worden.

Op Noorderhoofdstraat 37-45 mag gebouwd worden.© cyclomedia

Rob Swart
Zaanstad

De gemeente houdt er rekening mee dat bouwplannen die in het centrum van Krommenie niet doorgaan, tot schadeclaims zullen leiden.

Zaanstad werkt aan een nieuw bestemmingsplan voor het lint van Krommenie. De aanleiding is dat er in de hoofdstraat meer gebouwd wordt dan de gemeente lief is. Het bestemmingsplan liet dat allemaal toe.

In juni is dat een halt toegeroepen door de bestaande situatie voor een jaar vast te leggen. In die tijd moet een nieuw bestemmingsplan gemaakt zijn of in de maak zijn. Aanvragen die er lagen op het moment dat Zaanstad de situatie bevroor, worden wel in behandeling genomen. Dat betekent dat er op de valreep nog 22 appartementen op Noorderhoofdstraat 37-45 vergund worden.

Wethouder Wessel Breunesse waarschuwt de raad nu dat plannen die wel verhinderd worden Zaanstad geld kunnen kosten. Volgens nieuwe regels in de planologie kan schade geclaimd worden voor bouwwerken die niet doorgaan, zelfs al zijn ze nog niet aangevraagd. De gemeente inventariseert waar dat speelt en wat het risico is.

De komende tijd wordt bepaald wat de wensen zijn van bewoners, ondernemers en eigenaren in het centrum van Krommenie. Daarna begint Zaanstad aan een bestemmingsplan. Mogelijke schadeclaims zullen in de afweging betrokken worden.

In een eerdere versie van dit artikel stond dat ook achter nummer 149 gebouwd mag worden. dat is niet zo. Het bouwplan is onderwerp van een bezwaarprocedure en de uitkomst daarvan is niet bekend. Door verschillende juridische bepalingen geldt nu toch ook voor dat plan dat er eerst een nieuw bestemmingsplan moet zijn.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen