Moeten vrijwilligers op de sportclub straks QR-codes scannen? Het lijkt er wel op, maar verenigingen hopen op een uitzondering. ’Ik betwijfel of mensen bereid zijn bij de deur te gaan staan’

Mocht het coronapaspoort daadwerkelijk gaan gelden in kantines overweegt Schagen United om alleen te gaan werken met afhalen.

Mocht het coronapaspoort daadwerkelijk gaan gelden in kantines overweegt Schagen United om alleen te gaan werken met afhalen.© Foto Marc Moussault

Tessa Thepen
Noordkop

Vanaf 25 september is het coronapaspoort niet alleen noodzakelijk in de horeca of het theater, maar naar waar het nu op lijkt ook in kantines. Iedereen vanaf 14 jaar moet in het bezit zijn van een geldige QR-code. Bij sportverenigingen rijst de vraag hoe ze dat moeten gaan handhaven met de al weinige vrijwilligers. „Mag je ze daarmee belasten?”

„Het is heel lastig en vervelend, maar het is zoals het is”, zegt Jan Bloem, voorzitter van SV Oosterend. Hij hoopt dat het kabinet nog een uitzondering gaat maken voor kantines. Maar mocht dat niet zo zijn, heeft de club een plan van aanpak. „Een hoop mensen heeft die QR-code, maar we gaan buiten een partytent neerzetten voor de mensen die dat niet hebben. We gaan niemand weigeren. Als mensen een kop koffie willen, kunnen ze dat krijgen.”

Hoewel de Texelse club klein is, kan er op een zondag zomaar tweehonderd man rondlopen als het eerste en tweede elftal speelt. Een stroom mensen die in een keer naar binnen loopt, zou voor een uitdaging kunnen zorgen. Toch denkt Bloem dat het wel mee zal vallen met de drukte. „De meeste mensen blijven buiten staan. We hopen dan ook dat het mooi weer blijft.”

(Tekst gaat door onder de foto)

SV Oosterend is van plan om buiten in een partytent drankjes te verkopen.

SV Oosterend is van plan om buiten in een partytent drankjes te verkopen.© Foto René Pop

Afhalen

Bij Schagen United zijn er wel al ideeën over hoe om te gaan met het coronapaspoort, maar het wachten is nog even op de KNVB. „Dinsdagavond is er een vergadering, dan hopen we meer informatie te krijgen”, zegt secretaris Mike Mooij. „Daarna kunnen we stappen zetten.”

„Op zaterdag spelen er hier zestig teams”, aldus de secretaris. „Met alle toeschouwers en coaches erbij zijn dat honderden mensen. Die willen voornamelijk een kopje koffie, dat is wel te doen, maar ’s middags spelen ook de senioren. Die willen binnen een biertje drinken en blijven niet op een plek zitten. Er is dan constant beweging.”

„Het punt is dat je niet van vrijwilligers kunt verwachten dat ze mensen gaan controleren. Daarom zitten wij eraan te denken om alleen te gaan werken met afhalen. Dan kunnen mensen het buiten nuttigen. We hopen op meer mogelijkheden, maar het is niet eenvoudig.”

Lastig

„Ik kan nog niets zeggen over hoe wij met de nieuwe maatregelen omgaan”, zegt Jack Jasper, voorzitter van FC Den Helder. „Tijdens de volgende vergadering staat het op de agenda. Of het haalbaar is om vrijwilligers straks codes te laten scannen? Ik ben bang dat we daar niet genoeg mensen voor hebben. Het is überhaupt al lastig om mensen te vinden. Ik zeg dit puur op eigen titel, maar ik betwijfel of mensen bereid zijn bij de deur te gaan staan. En mag je ze daar mee belasten?”

Buiten

Ton Berkhout, voorzitter van trim- en atletiekvereniging Schagen (Tas ’82), laat weten dat de kantine op het complex al sinds de uitbraak van de coronacrisis gesloten is. „Alleen de kleedruimtes en toiletten worden gebruikt. Als we straks moeten controleren of iemand gevaccineerd is, blijft de kantine ook dicht wat mij betreft. Na de trainingen wordt er een kopje thee gedronken, dat kunnen we ook buiten doen. Maar misschien staat de rest van het bestuur daar anders in, we moeten nog vergaderen.”

Handleiding

De voetbalbond KNVB en sportorganisatie NOC*NSF merken dat de nieuwe maatregelen veel vragen en zorgen oproepen bij (amateur)sportverenigingen. De overheid legt de verantwoordelijkheid nu bij de clubs. Bijkomend feit is dat veel kinderen in de leeftijdscategorie 12 tot 17 jaar (nog) niet zijn geprikt. De KNVB en NOC*NSF komen met een protocol of handleiding voor de clubs. Ze hopen hier deze week meer duidelijkheid over te kunnen geven.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.