Een gerecht bereiden met al je zintuigen

Hanneke van den Berg

Mensen die houden van de wetenschap achter koken en eten, kennen de klassieker ’Zout, vet, zuur, hitte’ van Samin Nosrat wel. Daar is nu een tweede klassieker in de dop aan toegevoegd: ’De smaakvergelijking’ van Nik Sharma.

Wie in zijn boek leest, realiseert zich pas goed hoe al je zintuigen meewerken als je iets proeft. Je ervaart een sensatie als je kijkt hoe iets eruit ziet of merkt hoe je met een bepaald gerecht allerlei herinneringen oproept, je hoort hoe het knispert of kraakt, hoe je voelt, ruikt en proeft.

Kinderen eten vaak veel sneller iets als het er vrolijk of kleurrijk uitziet, immigranten koken soms graag iets uit hun thuisland omdat het hen aan hun achtergebleven familie doet denken.

Het is bijzonder om een boek door te bladeren dat niet alleen veel recepten biedt, maar ook uitlegt waarom we bepaalde gevoelens hebben bij het bereiden en eten van een gerecht.

Door te begrijpen wat een gerecht allemaal veroorzaakt bij iemand word je vanzelf ook een betere kok met meer zelfvertrouwen, zo zegt Sharma.

Nik Sharma: ’De smaakvergelijking’. Uitg. Fontaine, 39,99 euro.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.