Hoekstra: kabinet doet investeringen die niet kunnen wachten

ANP Producties | Bron: ANP

Het kabinet mag dan demissionair zijn, het doet volgend jaar wel "gerichte investeringen" die niet kunnen wachten, zegt minister van Financiën Wopke Hoekstra bij het aanbieden van de miljoenennota. Er zijn namelijk bepaalde problemen die niet langer kunnen wachten. Hij noemt de investeringen in klimaatmaatregelen, de aanpak van ondermijnende criminaliteit en de woningmarkt.

Zo laten natuurrampen, waaronder de overstromingen in Duitsland, België en Limburg, zien dat "klimaatverandering geen probleem is van morgen, maar van vandaag", zegt Hoekstra.

Bij het aanbieden van het beroemde koffertje met de miljoenennota, blikte de bewindsman terug op de coronacrisis. Die heeft laten zien dat mensen niet alleen uit eigenbelang handelen maar "ze er voor elkaar willen zijn". In de crisis hadden plannen van het kabinet "à la minute impact op Nederlanders", aldus de schatkistbewaarder. Hij doelt daarmee onder meer op de coronasteun die het kabinet gaf aan werkgevers en ondernemers.

Hij prijst daarbij de "veerkracht van de samenleving" en het "aanpassingsvermogen" van bedrijven, gesteund door de steunpakketten van het kabinet.

Ook blikte hij vooruit op een "nabije toekomst die er op economisch gebied goed uitziet". Een jaar geleden had hij blind getekend voor een economische groei van 3,5 procent die voor 2022 wordt voorspeld.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.