Koning in troonrede: Dood Peter R. de Vries nieuw dieptepunt [foto’s, video]

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima nijgen naar het vaandel bij de Grote Kerk op Prinsjesdag, voorafgaand aan het voorlezen van de Troonrede.© ANP

Kamerleden voorafgaand aan de opening op Prinsjesdag van de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal in de Grote of Sint-Jacobskerk.© ANP

Kamerlid Annemarie Jorritsma voorafgaand aan de opening op Prinsjesdag van de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal.© ANP

Kamerlid Pieter Omtzigt voorafgaand aan de opening op Prinsjesdag van de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal in de Grote of Sint-Jacobskerk.© ANP

Oranjefan Johan Vlemmix bij Paleis Noordeinde vanwege Prinsjesdag.© ANP

Voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn voorafgaand aan de opening op Prinsjesdag van de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal in de Grote of Sint-Jacobskerk.© ANP

Demissionair premier Mark Rutte op Prinsjesdag voorafgaand aan het voorlezen van de Troonrede.© ANP

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima op Prinsjesdag, verlaten na de Troonrede de Grote Kerk.© ANP

Een Oranjefan in Den Haag vanwege Prinsjesdag.© ANP

Leden van de militaire erewacht stellen zich op bij de Grote of Sint-Jacobskerk op Prinsjesdag.© ANP

Het koningspaar komt aan bij de Grote Kerk.© ANP

Koningin Maxima.© ANP

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima vertrekken van Paleis Noordeinde naar de Grote Kerk.© ANP

Lis van de militaire erewacht bij de Grote of Sint-Jacobskerk op Prinsjesdag.© ANP

Demissionair minister-president Mark Rutte verlaat de Grote of Sint-Jacobskerk.© ANP

Kamerlid Mona Keijzer verlaat de Grote of Sint-Jacobskerk.© ANP

Kamerlid Lucille Werner (links) en Attje Kuiken verlaten de Grote of Sint-Jacobskerk.© ANP

Demissionair minister Wopke Hoekstra van Financien (CDA) met het koffertje met daarin de miljoenennota op weg naar de tijdelijke Tweede Kamer.© ANP

Kamerleden vertrekken naar de Grote Kerk op Prinsjesdag om het voorlezen van de Troonrede bij te wonen.© ANP

Sylvana Simons (BIJ1) vertrekt naar de Grote Kerk op Prinsjesdag.© ANP

Kamerlid Pieter Omtzigt op de terugweg van de Grote Kerk op Prinsjesdag.© ANP

Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) en demissionair minister Tom de Bruijn van Buitenlandse Zaken (D66) op weg naar de Grote Kerk op Prinsjesdag.© ANP

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima in de auto onderweg van Paleis Noordeinde naar de Grote Kerk.© ANP

Prins Constantijn en prinses Laurentien arriveren bij de Grote Kerk op Prinsjesdag.© ANP

1 / 24
ANP
Den Haag

De moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries was een nieuw dieptepunt in de strijd tegen de georganiseerde misdaad in Nederland. Dat zei koning Willem-Alexander dinsdag in de troonrede. De rechtsstaat staat onder druk, zei de koning.

Zoals bekend komt er extra geld om de georganiseerde, ondermijnende misdaad tegen te gaan. Mensen die zich voor de rechtstaat inzetten, moeten worden beschermd, aldus de koning. Er gaat in totaal ruim 500 miljoen extra naar de aanpak van de georganiseerde misdaad.

De komende tijd staat in het teken van het herstel van mensen die tijdens de coronacrisis in de zorg werken, zowel in de ziekenhuizen als in de verpleegzorg. Daar is een buitengewone prestatie geleverd, benadrukte koning Willem-Alexander.

(Tekst gaat door onder de foto)

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima op Prinsjesdag, na afloop van het voorlezen van de Troonrede in de Grote Kerk.© ANP

Hij dankte verder alle mensen die een grote bijdrage hebben geleverd tijdens de coronacrisis, zoals de politie, boa's en militairen die bijsprongen.

"Achter ons ligt een periode die voor een belangrijk deel in het teken stond van corona. Volgend jaar ontstaat ruimte om vooruit te kijken en terug te blikken. Velen rouwen na deze periode om verlies van een geliefde, anderen worstelen met lichamelijke en geestelijke gevolgen van corona. En weer anderen, oud en jong, kregen te maken met eenzaamheid en depressie."

Hij prees de vele initiatieven in het land om te helpen en mensen uit hun isolement te halen. Belangrijk is ook dat dit blijft bestaan in de komende fase, aldus de vorst. "Het is positief hoeveel mensen doorwerkten, vaak in moeilijke omstandigheden. Nederland is u dankbaar."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nederlanders maken zich zorgen om "het land en de wereld om hen heen", ook omdat "het maatschappelijk debat steeds vaker op polariserende toon wordt gevoerd", meldde de koning. De regering, die over de inhoud van de troonrede gaat, tekent daarbij aan "dat Nederland een goed land is en blijft om in te leven" en bovendien een stevige economie kent.

Volgens de regering zijn er veel onzekerheden, onder meer door het coronadebat, de situatie in Afghanistan, klimaatverandering en "schuivende machtsverhoudingen op het wereldtoneel". Het is zaak aanstaande veranderingen "met open vizier tegemoet te treden", zegt de koning. "Als we de toekomst gezamenlijk tegemoet blijven treden, kunnen we veel aan."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De zware overstromingen van afgelopen zomer onderstrepen het gevaar van klimaatverandering, aldus koning Willem-Alexander. Alle maatregelen die al zijn gepland om klimaatverandering tegen te gaan, moeten opnieuw tegen het licht worden gehouden en waar nodig moeten ze worden versneld, zei de vorst.

Willem-Alexander noemde de watersnood die Limburg dit jaar trof "een harde waarschuwing".

De regering heeft de "hand in eigen boezem" gestoken in de troonrede. De afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen "is te lang te stroperig geweest". En slachtoffers van de toeslagenaffaire is onrecht aangedaan.

(Tekst gaat door onder de foto)

Koning Willem-Alexander leest op Prinsjesdag de Troonrede voor aan leden van de Eerste en Tweede Kamer in de Grote Kerk.© ANP

Demonstranten

De politie heeft dinsdag demonstranten tegengehouden die richting het tijdelijke onderkomen van de Tweede Kamer trokken in Den Haag. De actievoerders, die voornamelijk demonstreren tegen het coronabeleid, werden eerder door de politie opgeroepen om van het Plein naar het Malieveld te gaan.

De politie te paard moest voorkomen dat er mensen naar het gebouw aan de Bezuidenhoutseweg liepen en versperde de weg. De actievoerders zijn teruggedrongen en verderop ingesloten in een speciaal ingericht vak. Daar mogen ze demonstreren.

Het gaat om zo'n twintig à dertig mensen, die leuzen roepen naar de politie als "machtsmisbruik" en "kapjes af". Ook zijn er nog demonstranten elders in de buurt. Er is tot nu toe een aanhouding verricht.

Een woordvoerder van de Haagse burgemeester Jan van Zanen liet eerder weten dat de menigte naar het Malieveld was verwezen omdat daar meer ruimte is. Ook was de demonstratie niet aangemeld en is er sprake van "een slecht aanspreekbare organisatie", legde de zegsman uit.

Demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën) arriveerde kort voor 15.00 uur met het traditionele koffertje bij het tijdelijke Tweede Kamergebouw en kon op boegeroep rekenen van de betogers. Op Prinsjesdag biedt de minister de de nieuwe miljoenennota en de rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan.

Demonstranten protesteren op Prinsjesdag in het centrum van Den Haag tegen de coronaregels en het regeringsbeleid.© ANP

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen