’De Onthulling’: Edam-Volendam ruim een maand lang op de culturele en kunstzinnige toer

De Spaandercollectie.

De Spaandercollectie.© Archieffoto Faralda Houthuijsen

Hans Swierstra
Volendam

Edam-Volendam staat de komende maand in het teken van kunst en cultuur. Aanleiding is het gastheerschap van de internationale ledenvergadering van EuroArt.

EuroArt is een Europese kolonie van kunstenaarsdorpen. Jaarlijks is er ergens in Europa een vergadering en deze keer is EdamVolendam uitverkoren. De gemeente is in het kader van de Spaandercollectie actief deelnemer van dit Europese netwerk.

Van zaterdag 25 september tot en met zondag 31 oktober 2021 kan onder de titel ’De Onthulling’ in Volendam, Edam en Zeevang worden genoten van een cultureel en kunstzinnig aanbod. De maand oktober wordt afgesloten met een daadwerkelijke onthulling, namelijk van een beeld van kunstenaar Rob Cerneüs.

Kunstschatten

Diverse deuren staan tijdens De Onthulling wagenwijd open om iedereen te laten kennismaken met de Spaandercollectie en andere lokale kunstschatten. Dit kan in de musea, maar ook op andere onverwachte plekken. Zo zijn er gedurende de maand diverse exposities met tal van grote namen en uiteenlopende kunstvormen, maar ook kunstroutes en lezingen. Er zijn in totaal ruim vijftig activiteiten. Zo is er de expositie over W.O.J. Nieuwenkamp in het Edams Museum en is het woon- en atelierschip De Zwerver van deze kunstenaar tijdelijk te bezoeken bij scheepswerf Groot in Edam. In contact komen met een ’artist in residence’ behoort ook tot de mogelijkheden. Verder kunnen kinderen op een laagdrempelige manier kennis maken met kunst en cultuur.

Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op de website de-onthulling.nl.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen