Conservatieven van Merkel maken vlak voor verkiezing inhaalslag

ANP Producties | Bron: ANP

De Duitse parlementsverkiezingen van komend weekend lijken uit te lopen op een nek-aan-nekrace. De christendemocraten van de Duitse bondskanselier Angela Merkel lopen in de peilingen langzaam in op hun voornaamste rivalen, de sociaaldemocraten van minister van Financiën Olaf Scholz.

Het samenwerkingsverband van de conservatieve CDU en CSU steeg in de jongste peiling van Forsa met 1 procentpunt naar 22 procent. Daarmee staat het blok van Merkel 3 procentpunt achter op de SPD van Scholz, op een foutmarge van ongeveer 2,5 procent. Andere peilingen toonden de afgelopen dagen een vergelijkbare ontwikkeling.

Dat sociaaldemocraat Scholz en zijn SPD vlak voor de verkiezingen aan kop zouden gaan in de peilingen, gold enkele maanden geleden nog als onwaarschijnlijk. Annalena Baerbock van De Groenen leek eerder dit jaar de grote uitdager op links te worden, maar haar partij staat in de laatste peiling op 17 procent.

Angela Merkel

De kandidaat van CDU/CSU, Armin Laschet, heeft de zware taak in de voetsporen te treden van Angela Merkel, die na zestien jaar stopt als bondskanselier. Haar naderende vertrek zorgde voor getouwtrek binnen de conservatieve 'unie' van CDU en zusterpartij CSU over de vraag wie haar zou moeten opvolgen.

Deelstaatpremier Laschet van het aan Nederland grenzende Noordrijn-Westfalen kwam uiteindelijk als winnaar naar voren uit die interne machtsstrijd, maar het lukt hem volgens peilingen niet om veel indruk te maken op de kiezers. De nog altijd populaire Merkel is haar partijgenoot inmiddels te hulp geschoten.

Laschet en Merkel voeren dinsdag samen campagne. Ze gaan dan naar Stralsund in Mecklenburg-Voor-Pommeren.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.