Het Vegan Avontuur: Tandpasta hoeft echt niet op dieren te worden getest

Hanneke van den Berg

Van heel veel producten is wel in te schatten of ze veganistisch zijn of niet. Maar tandpasta? Wat kan daar nou niet-vegan aan zijn?

Als tandpasta veganistisch mag worden genoemd is het goedje uiteraard niet op dieren getest. Maar de glycerine die er in zit kan, zo blijkt, van dierlijke oorsprong zijn of van plantaardige. Als glycerine van dierlijke oorsprong is gebruikt, is hij uiteraard niet veganistisch. De glycerine in tandpasta heeft te maken met de fluoride die er meestal in zit.

Tot zover was het me al snel duidelijk. Maar....toen bleek dat er ook nog een hele discussie gaande is in de vegan-wereld of tandpasta fluoride moet bevatten of niet. Lang geleden kreeg fluoride opeens een slechte naam omdat het niet goed voor je zou zijn. Ik ging me hierin onlangs verdiepen en de algemene conclusie lijkt toch wel te zijn dat fluoride in grote hoeveelheden niet goed voor je is en dat je het daarom ook niet moet doorslikken. Nu ken ik echt niemand die zijn tandpasta doorslikt (gatver!) en lijkt het met dat gevaar wel mee te vallen. Bovendien zie ik het verschil met mijn eigen tanden en die van mijn kinderen. Ik kreeg vroeger geen fluoride en heb in mijn leven al heel wat gaatjes gehad. Mijn kinderen van 21 en 17 kregen altijd fluoride op hun tanden gesmeerd door de tandarts hebben allebei nog steeds een perfect gebit. De conclusie is snel getrokken.

Dat hele verhaal over wel of niet fluoride zal wel een blijvende kwestie zijn in discussies en ik weet inmiddels wel waar ik daarin sta, maar dat tandpasta echt niet door dieren hoeft te worden getest is wel duidelijk, lijkt me. Ook is glycerine van dierlijke oorsprong echt niet nodig als blijkt dat er ook een plantaardige versie bestaat.

Wat ik alleen echt niet begrijp is waarom vegan tandpasta soms zo ontzettend duur is. Is dat dan gewoon marketing of is die echt zoveel beter? Mijn speurtocht is nog niet ten einde.

Tandpasta-test

Toen ik me in tandpasta ging verdiepen voor deze rubriek dacht ik: je hebt dus tubes niet-vegan tandpasta en een vegan versie. Mis. Dat is lang niet alles. Je hebt behalve vegan tandpasta met fluoride ook tubes zonder fluoride, je hebt tandpasta-tabletjes die je fijn kauwt (ook speciaal voor kinderen) en dan gebruikt om te poetsen en je hebt tandpoeder. Je hebt natuurlijke tandpasta die gemaakt is met kruiden en je hebt tandpasta waar vitamine B12 aan is toegevoegd.

Ik zet er een aantal op een rijtje:

Green People Minty Cool en Fennel & Propolis

Allebei prima tandpasta’s, al bevatten beide geen fluoride en ik vind dat toch wel een nuttige toevoeging, maar dat moet iedereen natuurlijk voor zichzelf bepalen. Is ook geschikt voor gevoelige tanden.

www.green-people.nl

Rizes toothepaste sensitive

Is afkomstig uit Griekenland. Bevat eveneens geen fluoride, maar voelt wel lekker aan in je mond door de kamille-extracten.

www.metolijf.nl

Apeiron

Ook een Griekse tandpasta. Die Grieken hebben wat met vegan producten, er komt best veel vandaan. Geen fluoride toegevoegd en deze schuimt ook niet. Dat is even wennen, omdat je (net als bij shampoo) toch het gevoel hebt dat het beter werkt als het ook schuimt. Is wel lekker mild.

www.natuurlijkzuiver.nl

Niyok

Deze vond ik heel fijn. Hij bevat fluoride en heeft een smaak van pepermunt en citroen. Bijzonder is ook dat dit een van de weinige tandpasta’s is waarvan je bijna ieder ingrediënt begrijpt.

www.natuurlijkzuiver.nl

The humble co.

Mijn grote favoriet. Het feit dat de oprichter van dit Zweedse bedrijf een tandarts is, geeft toch een sneller gevoel van vertrouwen. Hij werkte als vrijwilliger in Jamaica en zag hoe de armen vaak te weinig voor hun eigen hygiëne kunnen doen. Zijn bedrijf heeft een stichting: The Humble Smile Foundation, die hieraan iets probeert te doen.

www.natuurlijkzuiver.nl

Sante

Dit is de enige tandpasta die ik kon vinden waar vitamine B12 aan is toegevoegd. Volgens de verkoopster wordt B12 het beste opgenomen door het speeksel en dan is zo’n toevoeging natuurlijk wel fijn voor veganisten, omdat je dan wellicht geen extra vitamine B meer zou moeten slikken. Mijn tanden reageerden wat gevoelig op deze tandpasta, maar dat kan verschillen van persoon tot persoon. De winkel waar ik deze Sante vandaan had, Vega Life, is overigens voor veganisten een waar walhalla. Ze hebben vegan kleding, make up, verzorgingsproducten en nog veel meer.

www.vega-life.nl

Fairy tabs

Kinderen vinden tandenpoetsen niet altijd even fijn. Fairy tabs heeft tabletjes ontwikkeld in de smaken softmint en aardbei. Die laatste vond ik veel te zoet, maar daar zullen kinderen het vermoedelijk in het algemeen niet mee eens zijn. Je kunt de tabletten per maand of meerdere maanden bestellen en je kunt zelfs een abonnement afsluiten, zodat je ze automatisch krijgt toegestuurd.

www.fairytabs.com

Eliah Sahil Bio tandpoeder

Kijkend naar het mileu is dit natuurlijk poeder met ginseng en kruidnagel natuurlijk het perfecte middel om je tanden te reinigen. Het zit in een glazen potje dat je met een navulzakje steeds opnieuw kunt gebruiken. Het enige wat vreemde vond ik de gebruiksaanwijzing op het potje zelf. Daar stond in dat je het beste met kokosolie en dit poeder kunt poetsen (in plaats van met water) om ’de schurende werking’ tegen te gaan. Dat klinkt dan toch weer niet zo fijn. Maar als je de uitgebreide gebruiksaanwijzing op de website leest en ziet dat het zelfs geschikt is voor kinderen, is die waarschuwing op het potje misschien heftiger dan nodig is.

www.natuurlijkzuiver.nl

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.