Insectenhotel in Purmerendse heemtuin De Dwarsgouw vernield: ’Houtblokken lagen overal’

Het deels gesloopte insectenhotel in de heemtuin.

Het deels gesloopte insectenhotel in de heemtuin.© Foto Jan Rijnders

Robert Jan van der Woud
Purmerend

Het pas ’geopende’ insectenhotel in heemtuin De Dwarsgouw in Purmerend is vernield. De schade is inmiddels hersteld maar natuurvereniging IVN Waterland is niet blij met het vandalisme.

De plek voor wilde bijen en andere insecten werd dit voorjaar neergezet in de heemtuin. De eerste resultaten waren bemoedigend, zegt Jan Rijnders. ,,Het insectenhotel wordt heel goed bezocht en diverse insecten hebben er eitjes in gelegd.’’ Niet alleen insecten weten de plek goed te vinden, ook kikkers, padden en salamanders gebruiken het hotel om in te schuilen. Een prima plan dus.

Alleen vonden onbekenden het nodig om vernielingen aan te richten. Ongeveer de helft van de houtblokken waartussen de diertjes kunnen nestelen en schuilen lag op de grond hoor het hotel. Een deel was ook in de sloot rond het eiland gegooid. Ook riet en bamboe was uit het insectenhotel getrokken en voor het hotel verspreid.

De schade is inmiddels hersteld, maar Rijnders weet niet welke gevolgen de vernielingen hebben voor de bewoners. ,,Of alle jonge insecten die in het hotel zaten het overleefd hebben is de vraag.’’ Hij hoopt van wel, en rekent erop dat insecten hun hotel in elk geval volgend jaar weer weten te vinden om er hun eieren in te leggen en voor nageslacht te zorgen.

Lees ook: Wilde bijen en solitaire wespen in het insectenhotel van de heemtuin in Purmerend

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen