Struinen door jazz, klassiek, pop en wereldmuziek. Door fusie van Muziekweb en Beeld en Geluid ontstaat een van grootste muziekcollecties van Europa

Jazz, klassiek, wereldmuziek en pop. Door fusie Muziekweb en Beeld en Geluid ontstaat immense collectie.© Archieffoto ANP

Susanne van Velzen
Hilversum

Muziekliefhebbers kunnen vanaf 1 januari 2022 putten uit een van de grootste muziekcollecties in Europa. Door het samenvoegen van de muziekcollecties van Muziekweb en Beeld en Geluid ontstaat er een online muziekbibliotheek met miljoenen tracks. Jazz, klassiek, pop en wereldmuziek.

Minister Van Engelshoven (OCW) heeft groen licht gegeven voor de fusie tussen Muziekweb en Beeld en Geluid. Eerder had de Tweede Kamer via moties aangedrongen op het behoud van de publieke diensten van Muziekweb. Via Muziekweb kunnen leden van de bibliotheken muziek lenen voor thuis. Ook niet-leden kunnen onder meer in de bieb luisteren en kijken naar muziek.

Streamingdiensten

De manier waarop muziek tot ons komt is de laatste decennia flink aan verandering onderhevig. Van publieke radiogolven, via fysieke dragers naar commerciële streamingdiensten. Muziekweb maakt bibliotheekbezoekers al decennialang onafhankelijk wegwijs in de veelvoud van muziekstijlen, platformen, labels en belangen. Om zo de muzikale smaak van de gebruiker te verbreden. Beeld en Geluid behoudt de merknaam Muziekweb.

,,Beeld en Geluid is heel gelukkig met de aankomende fusie. Muziekweb is een prachtig platform dat wij samen verder kunnen uitbouwen tot een van de mooiste muziekcollecties voor alle Nederlanders. In de toekomst willen wij kijken hoe we Muziekweb kunnen uitbreiden met beeldcollecties. De samenwerking daarin met de bibliotheken is een geweldige toegevoegde waarde”, aldus Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur Beeld en Geluid.

Smaakverbreding

Muziekweb: ,,Wij zijn bijzonder blij dat we met het samenvoegen van onze collecties de smaakverbreding en muzikale ontwikkeling voor iedere Nederlander mogelijk maken.”

Muziekweb heeft sinds begin jaren zestig alles gecollectioneerd dat op de Nederlandse markt is verschenen. Beeld en Geluid vult dit aan met unieke registraties van livemuziek (registraties van concerten, uitvoeringen op festivals en in concertzalen), een grote collectie radio-uitzendingen en vele uren aan muzikale televisieprogramma’s. De muziekcollectie kan online, in de bibliotheken en op de verschillende fysieke locaties van het instituut benaderd worden.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen