Luchtmacht oefent afwerpen van explosieve bommen op de Vliehors Range. Om de overlast te meten, is op Texel een meetpost ingericht

© Foto aangeleverd

Casper Duin
De Cocksdorp

De Koninklijke Luchtmacht oefent tot en met vrijdag op het afwerpen van explosieve bommen op de Vliehors Range, een groot gebied van zo’n 24 vierkante kilometer op het meest westelijke deel van Vlieland.

Hoeveel bommen worden afgeworpen hangt af van de weersomstandigheden. Op Texel wordt een geluidsmeetpost ingericht.

Hoeveel geluid hoorbaar is, hangt ook af van de weersomstandigheden. Als het weer teveel overlast gaat veroorzaken, gaan de oefeningen niet door. Om dit te meten richt de Koninklijke Luchtmacht op Texel een meetpost in. Deze mobiele meetpost staat in direct contact met de verkeerstoren van de Vliehors Range.

Op het terrein zijn verschillende doelen opgesteld voor bommen, boordwapens en raketten. Er zijn het hele jaar oefeningen met oefenmunitie. Van 15 september tot en met 28 februari mag op deze range met echte munitie worden geschoten. Dan mogen de vliegtuigen ook echte bommen afwerpen. Dat gebeurt niet vaak, want het is erg duur. De vliegers mogen in de oefenperiode maximaal zeventig bommen afgooien. Wanneer dit gebeurt, vliegen de vliegtuigen vanaf de Noordzee. Daardoor beperken ze de overlast voor het Waddengebied zo veel mogelijk.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.