AZ heeft boeven nodig, maar de enige Boef in Alkmaar is een rapper | column Brian Wijker

Jordy Clasie, Timo Letschert en Bruno Martins Indi wachten in de wedstrijd tegen Heracles af welke beslissing scheidsrechter Serdar Gözübüyük gaat nemen over een overtreding van Clasie.

Jordy Clasie, Timo Letschert en Bruno Martins Indi wachten in de wedstrijd tegen Heracles af welke beslissing scheidsrechter Serdar Gözübüyük gaat nemen over een overtreding van Clasie.© Foto ANP/Ed van de Pol

Brian Wijker

In zijn column in de wekelijkse AZ-podcast van het Noordhollands Dagblad haalt Brian Wijker herinneringen op aan een succes van AZ van iets meer dan 25 jaar geleden. Hij zou graag zien dat sommige aspecten van toen zouden terugkeren bij het AZ van nu.

Wie zondag na weer een teleurstellende middag AZ voor de buis besloot bij betaalzender ESPN te blijven hangen, kon mooi zien hoe het er vroeger aan toe ging in Alkmaar.

In de documentaire ’Met boeven win je wedstrijden’ vertelden onder andere Piet Keur en José Fortes Rodriguez over het seizoen 1995-1996 waarin AZ met enkele markante figuren binnen de selectie kampioen werd in de eerste divisie.

Ook Kenneth Goudmijn, eveneens onderdeel van dat team, kwam aan het woord. Je zou de televisie-avond bijna een Kenneth Goudmijn-marathon kunnen noemen, want even ervoor kwam-ie ook al regelmatig in beeld. Zittend naast AZ-coach Pascal Jansen, die zijn ploeg in Almelo opnieuw niet zag voldoen aan de verwachtingen.

Boevenstreek

Jordy Clasie heeft een rode kaart gekregen tegen Heracles en verlaat het veld.

Jordy Clasie heeft een rode kaart gekregen tegen Heracles en verlaat het veld.© Foto ANP/Ed van de Pol

Met boeven win je wedstrijden. En misschien is dat nu net waarom AZ momenteel geen wedstrijden wint. Timo Letschert zou met zijn vikingbaard en zijn tattoos een boef kunnen zijn, maar is het niet. Zijn compagnon Bruno Martins Indi evenmin. Op het middenveld is de zoektocht naar boeven ook een onmogelijke taak. Al mocht je de tackle waarmee Jordy Clasie zijn team benadeelde gerust een boevenstreek noemen. Tijjani Reijnders was met zijn uithaal dan wel weer hard op weg om AZ als een dief in de nacht met een punt uit Almelo te laten vertrekken. Maar een boef? Nee, ook niet. De enige boef in de voorhoede bij AZ is Vangelis Pavlidis, die staat namelijk meermaals per wedstrijd strafbaar buitenspel.

Goudmijn

Gelukkig hebben ze Kenneth Goudmijn op de bank zitten. Maar eens een boef, blijft niet altijd een boef. Goudmijn is ouder en wijzer geworden en vormt samen met Pascal Jansen en Robert Franssen een lief trio. AZ heeft boeven nodig. Jongens die de boel aanjagen en uit hun plaat gaan als het niet lekker loopt. Een type Wout Weghorst of Grétar Steinsson.

Maar op die namen hoeft AZ niet te hopen. De enige Boef in Alkmaar is rapper en geen voetballer van beroep.

De gehele AZ-podcast van deze week is hier te beluisteren:

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen