Een derde van je tijd kwijt zijn aan administratie terwijl je zo graag je ’echte’ werk wil doen: Helderse gezinshulpverlener luidt de noodklok in tv-programma Pointer

Pointer-presentatrice Anna Gimbrère (links) en de Helderse Tosca Weinberg.© Still uit aflevering Pointer

Marischka de Jager
Den Helder

Een derde van je werktijd kwijt zijn aan administratieve rompslomp terwijl je die tijd zoveel beter kan besteden in het veld. Gezinshulpverlener Tosca Weinberg uit Den Helder vertelt haar verhaal in een uitzending van Pointer, een tv-programma voor onderzoeksjournalistiek.

In de laatste aflevering van Pointer blijkt dat jeugdzorgmedewerkers nog altijd veel te veel met hun neus in de papieren zitten. ,,De inspanningen van het ministerie van Volksgezondheid om de administratieve druk in de jeugdzorg te verminderen hebben na drie jaar nauwelijks iets opgeleverd. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV) en FNV Zorg & Welzijn onder ruim 2700 jeugdzorgprofessionals.  Doordat medewerkers in de jeugdzorg sinds de decentralisatie zoveel tijd kwijt zijn aan administratieve lasten overweegt driekwart met het werk te stoppen’’, vat Pointer de uitzending kort samen.

In de uitzending is onder andere te zien hoe presentatrice Anna Gimbrère de Helderse Tosca Weinberg volgt in haar werk. Met tijdschrijven (het verantwoorden van je gewerkte uren) is Weinberg soms net zoveel tijd kwijt als bijvoorbeeld een gesprek met een gezin dat ze begeleidt. Zit ze op de boot naar Texel, dan gaat het werk in de auto gewoon door. ,,Meestal telefoneer ik dan’’, vertelt ze in de uitzending. Door het tot in detail verantwoorden van haar uren, krijgt ze wel eens het gevoel dat er vertrouwen ontbreekt.

Heel Nederland

Volgens haar kan en moet de huidige manier van werken worden veranderd. ,,Dat geldt niet alleen voor Den Helder maar voor heel Nederland’’, vertelt ze door de telefoon wanneer ze weer op de boot naar Texel zit. ,,Ik ben heel lang werkzaam geweest in de jeugdzorg, heb een tijdje volwassenzorg gedaan maar ben weer teruggekeerd naar de jeugdzorg na de transitie naar de gemeenten. Ik kwam in een heel andere werksituatie terecht. Heel bizar. Wie had dit bedacht?’’

Weinberg doelt met die transitie op de decentralisatie van de jeugdzorg naar gemeenten dat in 2015 plaats vond. Sindsdien  gaat te veel tijd op aan administratieve rompslomp en dat gaat  volgens jeugdzorgmedewerkers  ten koste van de zorg aan gezinnen.  ,,Voor die tijd deed ik veel meer huisbezoeken en was ik veel minder bezig met het verantwoorden van mijn uren’’, zegt Weinberg. In de uitzending wordt gekscherend gezegd of ze dan ook haar tijdschrijfuren moet tijdschrijven.

De uitzending van Pointer is vanavond te bekijken op NPO 2 om 22.15 uur of anders terug te kijken op NPOstart.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.