Zaanse Molendag met veel draaiende wieken: Bleeke Dood is 126 jaar jonger dan gedacht

De Bleeke Dood is zaterdag geopend.

De Bleeke Dood is zaterdag geopend.© foto pascal fielmich

van onze verslaggever
Zaandam

De molens langs de Zaan doen komende zaterdag mee aan de Zaanse Molendag, net als molens in Wormer en Westzaan.

Dit keer is ook de meelmolen De Bleeke Dood in Zaandijk geopend. Deze molen aan de voet van de Julianabrug in Zaandijk krijgt vermoedelijk volgend jaar een nieuwe fundering en uit voorbereidend onderzoek bleek dat hij 126 jaar jonger is dan eerder gedacht. De molenaar gaat er alles over vertellen.

In ieder geval moet de geschiedenis van de molen worden aangepast. Niet 1656 maar 1782 is het bouwjaar van deze stelling korenmolen. Het jaar 1656 is steeds aangehouden omdat toen de windbrief werd verstrekt, de toestemming voor het bouwen van een molen op de plek waar voorheen ook al een molen stond. Alleen bestond er langer twijfel over het bouwjaar gezien de staat van de molen en het gladde hout. Een adviesbureau, dat toch al moest kijken naar de fundering die aan het verzakken is, bekeek meteen het hout. Uit monsters blijkt nu dat het geen grenen maar dennenhout is. Dit hout bleek afkomstig uit de hogere delen van het zuiden van Duitsland. Die bomen moeten rond 1778 zijn gekapt.

Daar komt nog bij dat er foto uit 1936 is gevonden waarop duidelijk te zien is dat er vroeger 1782 op de baard van de molen stond. Dat moet dus het echte bouwjaar zijn. Of daarmee De Bleeke Dood de titel ’de oudste nog bestaande houten stellingmolen van Nederland’ kwijt is, is nog onduidelijk. Tijdens de molendag zal de molenaar ook vertellen over de plannen voor het herstel van de fundering.

Schans

Verder is het op de Zaanse Molendag de moeite waard om de hele Kalverringdijk af te lopen. De Kat, Het Jonge Schaap en De Bonte Hen zijn geopend en laten zien hoe respectievelijk krijtbrokken worden vermalen, boomstammen worden verzaagd tot planken en olie wordt geslagen uit zaden. Aan het einde van de dijk is het Molenmuseum te bezoeken.

De Zaanse Molendag wordt ook op andere plekken gevierd dan langs de Zaan. In Wormer is meelmolen De Koker opengesteld. In Westzaan speelt De Schoolmeester, de enige nog werkende windpapiermolen ter wereld, de hoofdrol. Ook molen Prinsenhof, de molen waar gerst aan gort wordt geslagen is open en in Nauerna molen De Paauw.

Zie voor het volledige programma www.zaanschemolen.nl.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen