Mooi contrast Bekkering Quintet en dwarsfluit in ’t Kerkhuys

Het Wouter Bekkering Quintet speelt zijn ’grootste hits’.© Foto Hugo Miedema

Hugo Miedema
Spanbroek

De stoelen staan twee aan twee in ’t Kerkhuys. Het dertig koppen tellende publiek neemt er stilletjes op plaats. Hier en daar vullen geanimeerde gesprekken de ruimte. Het onderwerp is natuurlijk muziek.

’t Kerkhuys in Spanbroek mocht dit weekend het Wouter Bekkering Quintet ontvangen. De formatie is aangevuld met Ciska van der Wilk op dwarsfluit, waardoor de instrumentale bezetting een bijzondere samenstelling krijgt.

Klokslag acht betreden de muzikanten het podium en barsten los in het energieke ’Give me a whiskey and a ...’ van de Nederlands-Engelse jazzmuzikant Benjamin Herman. Tussen de nummers door vertelt voorman Wouter Bekkering (saxofoon) iets over de band en het nummer dat volgt. De bandleden, stuk voor stuk prima muzikanten, staan en zitten er ontspannen bij, alsof ze gezellig zomaar wat spelen. Door de bijzondere setting blijven de toehoorders keurig op hun stoel zitten, maar stilzitten is er niet bij. Overal bewegen voeten, handen, hoofden; zelfs hele bovenlichamen gaan heen en weer.

Het programma is getiteld ’Greatest hits’, een vette knipoog naar het genre. Bekkering verklaart de titel door te vertellen dat dit programma bestaat uit de muziek die ze met z’n allen het liefste spelen. Uit het geboden repertoire blijkt dat jazz een breed begrip is. Het varieert van blues tot calypso, maar ook funk en klassiek staan op het programma.

De band is voor deze concertreeks uitgebreid met Ciska van der Wilk, die dwarsfluit speelt. Dit geeft een bijzonder contrast: de soms rauwe sound van de saxofoon wordt door het fluwelen geluid van de dwarsfluit verzacht. Het effect is bijzonder en trekt de aandacht. De twee nummers van de relatief onbekende Italiaanse jazzmuzikant Stefano di Battista, ’Echoes of Brasil’ en ’Anastasia’, zijn prachtige vertolkingen in deze samenstelling.

Na de pauze gaan de colbertjes uit en wordt de muzikale sfeer nog meer ontspannen. Geïnspireerd door Bekkerings grote voorbeeld Joshua Redman speelt de groep ook een compositie van Bach. Diens ’Adagio’ speelt Van der Wilk onder begeleiding van bassist Frans Groen en drummer Bert Schipper. Het contrast tussen de klassiek geschoolde fluitiste en de jazzmuzikanten is mooi hoorbaar. Is bij jazz de improvisatie belangrijk, in de klassieke muziek gelden juist de voorschriften van de componist. Het geeft een spanning die uitstekend werkt.

In het volgend ’Follow our lead’ sluiten pianist Sander van Wonderen en Charl Kruijer op gitaar weer aan. Deze blues wordt al snel gevolgd door een ballad, zodat het hele palet van de jazzmuziek aandacht krijgt. Alle spelers hebben hun moment en krijgen met een solo de handen op elkaar.

De avond wordt afgesloten met de klinkende bossanova ’Blue bossa’, waarbij ook Van der Wilk een partij heeft. De toehoorders zijn enthousiast en geven de muzikanten een zeer verdiende staande ovatie.

Muziek

’Greatest hits’ door het Wouter Bekkering Quintet met Ciska van der Wilk. Bijgewoond op vrijdagavond in ’t Kerkhuys te Spanbroek. Weer te zien, met gastsolist Jaap van Saarloos, op 2 oktober in Het Groene Kerkje te Lambertschaag.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen