Echo Oldeson overklast de favorieten bij Stayerskampioenschap van Nederland

Jaap van Rijn stuurt Echo Oldeson souverein naar de winst. Durk M Boko en de rest van het veld zijn ruim geklopt.

Jaap van Rijn stuurt Echo Oldeson souverein naar de winst. Durk M Boko en de rest van het veld zijn ruim geklopt.© Foto Martin de Haan

Robin Kaandorp
Alkmaar

Na een jaar verwelkomde de Alkmaarse drafbaan weer publiek bij de koersen. Het leverde onder meer veel emotie, winnaars van de toekomst en een onverwachte triomf in het hoofdnummer op.

Dat hoofdnummer was het NK voor stayers. Een wedstrijd over 3370 meter met flink wat extra prijzengeld en het Wilhelmus voor de winnaar. Daarnaast was het meteen een mooie testcase voor de 4,5 kilometer van Alkmaar, die over een kleine maand op het programma staat.

Het beloofde vooraf een strijd te worden tussen drievoudig Gouden Zweep-winnaar Durk M Boko en titelverdediger en regerend 4,5 kilometer-kampioen Felicio de Joamax. Maar het werd de welbekende derde hond die er met het been vandoor ging. In dit geval Echo Oldeson met pikeur Jaap van Rijn.

Helemaal uit de lucht kwam de winst van Van Rijn niet vallen. Echo Oldeson versloeg Durk M Boko twee jaar geleden in de laatste Gouden Zweep. Maar dat het zo overtuigend zou gaan had Van Rijn ook niet verwacht. ,,Het is een paard dat een paar keer per jaar een uitschieter heeft en vandaag was zo’n dag”

Het was alweer de derde zege op de dag voor Van Rijn, die dit jaar hard op weg is naar de nationale pikeurstitel. Hij had zich nog bijna vergist in de ronde, vertelde hij lachend na afloop. ,,Ik dacht dat we er nog één moesten, maar ik merkte al aan de rest van het veld dat het niet zo was. Het tempo was met ingaan van de laatste ronde gunstig en toen ik eenmaal een gaatje had, wist ik dat het goed zat.”

De zege van Van Rijn werd enthousiast gevierd door de 7-jarige Zack van Aart. Hij won kort daarvoor de eerste editie in lange tijd van de minidraverijen. ,,Hij is helemaal gek van Jaap en Hugo Langeweg jr”, vertelde zijn oom Bram van den Berg, zelf werkzaam voor Langeweg. De jongeling uit Lisse had zich voorbereid op het entrainement van Jan van Dooyeweerd. Over dat de zege naar meer smaakte, bestond geen twijfel. ,,Ik ga dit zeker weten nog veel vaker doen.”

En wie weet waar dat toe kan leiden. Nikita Menger won de montékoers met laatbloeier Faday Scott. ,,En ik ben ook ooit in de minidraverijen begonnen en won meteen”, stelde zij lachend. De koers onder zadel had meerdere schrappers en daarom stonden er slechts vier paarden aan het vertrek. Het werd evengoed nog een spannende strijd, die de achtjarige ruin uit de stal van Rob de Vlieger, won.

De Vlieger had eerder op de dag een cheque in ontvangst mogen nemen, omdat hij vorig jaar de meeste paarden liet starten in Alkmaar. De trainer uit de Haarlemmermeer benadrukte bij het in ontvangst nemen het belang van kleine banen als Alkmaar nog maar eens. ,,Zonder eerste divisie geen eredivisie.”

De meeste emotie leverde de Nico Hofman Memorial op. De vorige jaar overleden drafliefhebber werd geëerd door zijn vrienden en familie. Winnaar Joep Swagerman was precies naar zijn smaak geweest, want Hofman had een voorliefde voor het wedden op outsiders. De winst van de ruin (met Mats Wester, goed voor twee zeges gisteren, op de sulky) was de eerste in de dertig starts en leverde uitbundige taferelen op langs de baan. De zege betekende veel voor stal Swagerman. ,,We hebben hem, nadat zijn moeder vroeg stierf, helemaal zelf grootgebracht, dus hij heeft een heel bijzonder plekje. Dat hij hier nu wint doet me echt heel erg veel”, vertelde een emotionele Annie Swagerman.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen