Geen Dam tot Dam, maar hardlopers zijn niet te stoppen. Overal in de provincie lopen ze hun eigen ’Dam tot Dam’
De groep lopers van Vincent van Vugt pakt het serieus aan: allemaal hetzelfde shirt, echt van dam tot dam en onderweg nog drinkposten ook.
Hardlopers laten zich niet stoppen. Nu de Dam tot Damloop voor de tweede keer op rij niet doorging, organiseerden velen hun eigen versie van het loopevenement. Zo was er toch overal in de provincie een beetje een Dam tot Damgevoel.
Juichend gaan ze over de finish. Dit keer geen duizenden toeschouwers langs de route, geen muziek onderweg en ook geen opgewonden speaker bij de finish, maar dat maakt ze niet uit. De voldoening is bijna hetzelfde bij de kinderen in Assendelft die in hun woonwijk een paar rondjes hebben hardgelopen. Ze krijgen zelfs een medaille met inscriptie.
,,Ik heb zelf genoeg alternatieve routes om te hardlopen, maar mijn kinderen niet. Bovendien worden er al heel veel activiteiten voor kinderen afgelast, zoals het schoolvoetbal. Daarom heb ik gekeken wat voor de kinderen wél mogelijk is’’, vertelt Stefan Geuke, die de loop voor de kinderen in de Assendelftse woonwijk organiseerde. Alle deelnemertjes kregen een startnummer en konden kiezen of ze één, twee of vier rondjes van 350 meter wilden lopen.
(Tekst gaat verder na de foto)
Iets verderop in Assendelft hield een groep mensen de Dam tot Duudloop. ,,Iedereen liep zijn eigen afstand en route, maar het eindpunt was voor iedereen hezelfde: ons huis’’, zegt Marieke Dudink.
Drinkposten
Een jaar zonder Dam tot Dam? Dat kan niet, vindt Vincent van Vugt. Dus als het echte evenement niet doorgaat, bootst hij het gewoon zo goed mogelijk na. Net als vorig jaar liep hij zondag met een groep van achttien man een eigen Dam tot Damloop.
(Tekst gaat verder na de foto)
,,We zijn gestart op de Dam in Amsterdam, zijn met de pont het IJ over gegaan en hebben daarna in Floradorp de echte route opgepakt. Onderweg hebben we drinkposten: in de Molenwijk staan mijn ouders met spandoeken en wat drinken, verderop staat mijn vrouw met stukjes banaan en bekertjes water. Dichter bij de finish hebben we ook nog twee posten. Daar staan bekenden met blikjes drinken. Ook bier, ja’’, vertelt Van Vugt.
(Tekst gaat verder na de foto)
Zijn dochter fietst met ze mee en maakt onderweg foto’s en filmpjes. ,,Het is schitterend. Sommigen van ons vinden het nog leuker dan de echte Dam tot Dam, omdat we nu bij de drankposten steeds op elkaar wachten en omdat we er nu zulke leuke foto’s en filmpjes van hebben. Het enige wat je wel mist is het publiek langs de route.’’
Strand
Ook anderen kozen ervoor om, net als bij de Dam tot Dam, een afstand van 16,1 kilometer te lopen. Nynke Popken en Joost Peerdeman uit Bovenkarspel bijvoorbeeld. Cindy Koomen en Tjalling Letterie renden samen van Amsterdam naar Zaandam.
(Tekst gaat verder na de foto)
Cindy Koomen en Tjalling Letterie.
Henk en Marja van Ruler uit Koog aan de Zaan, 73 en 71 jaar oud, hebben al 31 keer meegedaan met de Dam tot Damloop. ,,We hebben wel een rondje hardgelopen, maar we hebben de sfeer gemist. Het is elk jaar feest. Hopelijk kunnen we volgend jaar voor de 32e keer meedoen.’’
Henk en Marja van Ruler.
Rutger Stutvoet en zijn ’loopmaatje’ Joris gingen vanuit Schagen naar Petten om daar een rondje van tien kilometer over het strand en door de duinen te rennen. ,,Met een frisse duik in zee en een hete bak koffie als afsluiter’’, zegt Rutger.
Acht Dorpenloop
Een deel van de Forbo Runners.
Het Assendelfste bedrijf Forbo Flooring doet jaarlijks mee aan de Businessloop en heeft zelfs een eigen hardloopvereniging, de Forbo Runners, met zo’n dertig leden. Sinds het begin van de coronapandemie organiseerde die vereniging diverse virtuele lopen, als alternatief voor de afgelaste evenementen. Nu was er voor de leden een Acht Dorpenloop over 16,1 km met start en finish op het parkeerterrein van het bedrijf.
,,Een leuke route door alle zeven plaatsen die nu de gemeente Zaanstad vormen, en daarnaast ook nog een stukje door Wormer’’, vertelt Aart van Dijk (65) uit Heemskerk. Het was allemaal net echt: onderweg waren drinkwaterposten en er waren ’routehazen’ voor wie onbekend was met de route en de omgeving.
Deur tot Deurloop
Lopers gaan ook creatief om met de naam van het evenement. Zo was er in Wognum de Stam tot Stamloop. Start en finish waren bij café Stam in Wognum.
Er was ook een Deur tot Deurloop van Jolanda Wellen. Start en finish: haar eigen huis in Beverwijk. ,,Ik wilde geld ophalen voor stichting Olijf. Toen de Dam tot Dam werd afgelast heb ik alle donateurs meteen geïnformeerd dat ze hun geld terug konden krijgen, maar dat wilde niemand. Om ze te bedanken ben ik 16,1 kilometer gaan hardlopen in het duingebied bij Heemskerk en Wijk aan Zee. Ik heb de muziek en de sfeer van de Dam tot Dam gemist, maar ik had onderweg toch support van bekenden!’’
(Tekst gaat verder na de foto)
Jolanda Wellen.
Goede doelen
Ook was er de Dijk tot Dijkloop, een wandeltocht van 25 kilometer van West Graftdijk naar Langedijk. ,,Mijn man en ik zouden aan de Dam tot Damloop meedoen en daarmee geld ophalen voor de stichting Metakids’’, zegt Nicole Balder (37 jaar) uit Oudkarspel. ,,We hadden ongeveer 1400 euro binnen. We wilden daar toch een prestatie voor leveren. Daarom zijn we ’van Dijk tot Dijk’ gaan lopen. We hebben er vier uur en veertig minuten over gedaan. Het geld is overgemaakt naar Metakids, dat geld inzamelt voor onderzoek naar metaboleziektes.’’
Dezelfde stichting Metakids kreeg ook steun uit andere hoek. Een team van advocatenkantoor Osborne Clarke had geld ingezameld voor hetzelfde doel. Ook zij wilden hun sponsors wel iets laten zien. ,,Met achttien mensen zijn we van Amsterdam naar Volendam gaan wandelen. Het was een heerlijke wandeltocht voor een heel goed doel. Metabole ziekten zijn verschrikkelijk en we hopen dat er meer aandacht voor komt, zodat er meer onderzoek naar gedaan kan worden’’, vertelt Jenny Kluessien uit Volendam.
Wandelmarathon
De ’Strava’ van Arnold de Groot.
Arnold de Groot uit Haarlem maakte er zijn eigen wandelmarathon van: een route van 42 kilometer van Amsterdam CS naar Zaandam CS, door Waterland. Hetzelfde deden Michel Drijfhout en Angelique Leeuwerink, al maakten zij er een kortere wandeltocht van. Van Amsterdamse Dam naar Zaandamse Dam was voor het duo een tocht van twintig kilometer.
Henk Koper (68 jaar) wilde de zondag ook niet ongemerkt voorbij laten gaan en liep met de Kennemer Loopgroep door de duinen. Hij had tenslotte niet voor niets getraind voor de 16 kilometer.
De zussen Mirjam en Cindy van Rixel deden hetzelfde. Vanuit Velsen-Noord liepen ze via de Noordpier ruim 16 kilometer. ,,We hebben er een feestje van gemaakt met onze ouders, vriend en kinderen als supporters onderweg en bij de finish. We kregen bloemen en twee medailles.’’
De zussen Van Rixel.
Illegaal door de IJ-tunnel
De tweede afgelasting op rij maakt sommige vaste deelnemers ook een beetje opstandig. ,,Ik heb even met de gedachte gespeeld om op de Prins Hendrikkade in Amsterdam van start te gaan en illegaal door de IJ-tunnel te lopen’’, zegt Ton Spaan (57). ,,Maar dat is toch wat te gevaarlijk en levert waarschijnlijk ook een fikse boete. Dus ben ik met mijn loopmaatje Arne Diemeer ergens anders in de Zaanstreek gaan lopen.’’
Alternatieve Dam by night
Leden van de Schagense hardloopclub Startvak5 liepen zaterdag hun eigen ’Dijk by night’ in plaats van de geplande Dam by night. ,,Goed verlicht hebben we een loop over de Westfriesedijk gedaan. Daarna op het erf een hapje en een drankje’’, zegt Linda Verbeek.
De deelnemers aan de Dijk by night.