Enorme staartwervel van een tonijn van 100.000 jaar geleden spoelt aan op het strand van De Cocksdorp. Ecomare is blij met de vondst

De staartwervel is zes centimeter lang en heeft een diameter van vierenhalve centimeter.© Foto Ecomare

Anja Roubos
De Cocksdorp

Honderdduizend jaar geleden zwom er een enorme tonijn in de Noordzee. Dit voorjaar vond Marlies Denekamp tijdens een strandwandeling bij De Cocksdorp een van zijn staartwervels. Ze heeft die nu geschonken aan Ecomare op Texel.

De museummedewerkers zijn er erg blij mee, omdat Ecomare zo’n grote viswervel nog niet in de collectie heeft: hij is maar liefst zes centimeter lang en heeft een diameter van vierenhalve centimeter. Bovendien is over het leven onder water uit het Eemien maar weinig bekend.

Het Eemien is de warme periode tussen de laatste twee ijstijden in. Het was toen nog een stuk warmer dan nu. In deze periode was de Noordzee gewoon zee, terwijl hij in de ijstijden ervoor en erna grotendeels droog lag.

De dofgrijze fossiele geknobbelde hartschelpen en tapijtschelpen die toen in de Noordzee leefden, zijn nu nog te vinden op het strand. Ecomare heeft wel meer viswervels uit het Eemien, maar die zijn allemaal een stuk kleiner.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.