Vulkaan barst uit op Canarische Eilanden, kleinschalige evacuatie

ANP Producties | Bron: ANP

Op het Spaanse Canarische eiland La Palma is zondag rond 15.15 uur (lokale tijd) een vulkaan uitgebarsten, meldden lokale autoriteiten. Daardoor verspreiden zich rook, as en lava vanuit het zuiden van het eiland.

Al voor de uitbarsting van de Cumbre Vieja-vulkaan waren de autoriteiten begonnen met het evacueren van vee en van kwetsbare inwoners, zoals ouderen en zieken, uit de omliggende dorpen. Daarbij werden soldaten ingezet, zei het ministerie van Defensie.

De bewoners van vier dorpen hebben inmiddels een evacuatiebevel ontvangen. De verwachting is dat meer inwoners uit omliggende steden zullen worden geëvacueerd. Hen is verteld om hun bagage, inclusief mobiele telefoons, belangrijke documenten en eventuele medicijnen, daartoe gereed te houden.

Reeks aardbevingen

De lokale overheid heeft bewoners opgeroepen uit de buurt van de lava te blijven. Ook moeten ze thuis blijven als ze in de omgeving as aantreffen.

Voorafgaand aan de uitbarsting hadden wetenschappers een reeks aardbevingen geregistreerd met een kracht van 3,8 op de schaal van Richter in het nationale park waar de vulkaan is uitgebarsten, meldde het Spaanse Nationaal Geografisch Instituut (ING).

Lavastromen

De laatste uitbarsting op La Palma was in oktober 1971, toen de vulkaan Teneguia meer dan drie weken lang lava spuwde nadat er een scheur in het zuiden van het eiland was verschenen. Destijds kwam een ​​man om het leven toen hij foto's nam in de buurt van de lavastromen. Ook nu is er sprake van lavastromen. Dat heeft al geleid tot geblokkeerde wegen op het 83.000 inwoners tellende eiland, maar vooralsnog niet tot doden of gewonden.

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft al aangekondigd La Palma zo spoedig mogelijk te bezoeken. Hij heeft zijn bezoek aan New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties uitgesteld.

In tegenstelling tot de bekendere eilanden Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote en Tenerife is La Palma een minder populaire bestemming voor toeristen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.