Bergen houdt tegen Alcmaria ongeslagen status in bekertoernooi in stand: ’We hebben het prima gedaan’

Stijn Vrasdonk haalt uit en zet Bergen op een 1-0 voorsprong tegen Alcmaria Victrix.

Stijn Vrasdonk haalt uit en zet Bergen op een 1-0 voorsprong tegen Alcmaria Victrix.© Foto Martin de Haan

Teun Vermeij
Bergen

Bergen heeft de volgende bekerronde bereikt. Achtereenvolgens werden Con Zelo, Duinrand S en zondag Alcmaria Victrix verslagen. Grote man en uitblinker bij Bergen was aanvaller Djara Grootenhuis die tot aan zijn wissel ongrijpbaar was en aan de basis stond van elke gevaarlijke aanval van de thuisploeg.

Trainer Jeroen Kroes van Alcmaria Victrix zag het onheil al vroeg naderbij komen. Na vijf minuten instrueerde hij al zijn linker vleugelverdediger Wytze Bernards hoe het gevaar Grootenhuis in toom moest worden gehouden. De aanwijzingen van de coach waren echter voor dovemansoren bestemd. Keer op keer ontsnapte de watervlugge rechtsbuiten aan zijn directe tegenstander en was hij betrokken bij alle Bergense doelpunten voor rust. ,,Mijn linksback speelde niet zo’n lekkere wedstrijd”, moest Kroes erkennen. ,,Dat kan. Hij stond niet goed, te diep. Maar het lag aan het team. Vanuit het centrum achterin (Pieter Kraakman en Lance Verhagen, red.) moet er hulp komen, rugdekking. Wij waren super slordig. We leveren de bal in waardoor de tegenstander van de situatie kan profiteren. Dat hebben ze afgestraft.’’

Na de 3-0 voorsprong werd Bergen laconiek bij het uitverdedigen waardoor de Alkmaarders terug kwamen in het bekerduel. Na een klein uur was de achterstand teruggebracht naar 3-2.

,,De 3-1 was onoplettendheid, want de eerste helft waren we heer en meester”, analyseerde winnend oefenmeester Lennart Loorbach. ,,Dan is het zonde dat je Alcmaria Victrix terug in de wedstrijd laat komen. Dan moet je rustig blijven. We hadden moeite om de rust te bewaren terwijl daar onze kracht ligt. Het duurde nu heel erg lang voordat we scoorden via een counter of omschakelmoment en het duel in het slot gooiden.”

De ongeslagen status in het bekertoernooi stemde Loorbach tot voldoening. ,,We hebben het prima gedaan. Spelers worden steeds fitter. Je moet spelers ook niet overbelasten. Deels uit zelfbescherming heb ik gewisseld. Volgende week moeten we er staan tegen Meervogels. Contouren zie je. Ik ben bezig een speelwijze erin te slijpen. Dat kost tijd. We bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd. Doel is handhaven. Het meest ideale is om in het linker rijtje te komen. We behoren niet tot de ploegen die moeten promoveren. Als iedereen fit is en de neuzen staan dezelfde kant op, dan hebben we een ploeg die lekker kan meedraaien. En die een leuke wedstrijd op de mat legt.”

Doelstelling

Kroes wilde zich niet wagen aan een concrete doelstelling voor de competitie. ,,Nog een beter team worden is een doelstelling en minder slordig zijn. Vandaag konden we mee in het niveau wat Bergen ten toon spreidt. Ik vond ons niet minder dan Bergen. De uitslag was terecht. Het was alleen niet nodig geweest. We hadden minimaal gelijk kunnen spelen.”

Bergen: Kaaij, Schouten, Oldenburg (76. Karel), De Vries, De Zwart, Bloetjes (83. Moss), De Boer, Vos, Grootenhuis (62. Kers), Vlaanderen (46. Oldenboom), Vrasdonk

Alcmaria Victrix: Van der Werf, De Vries (70. Verbeem), Kraakman, Verhagen, Bernards (70. Does), Combee, Bakkum, Senchi, Kleefman, Weisscher (44. Rodriquez), Rootring (50.Franke)

bekervoetbal

groep 3, poule 27

VV BergenAlcmaria 4-2

11. Vrasdonk, 28. Schouten 2-0, 33. Vos 3-0, 45. Rootring 3-1, 57. Combee 3-2, 82. Bloetjes 4-2. Rode kaart: 90. Verhagen (Alcmaria Victrix/2x geel)

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen