Gouden Greep voor Simon Goede uit Oostzaan: ’Belangrijker dan een koninklijke onderscheiding’

Burgemeester Polak van Oostzaan verraste Goede op zondag met zijn bezoek.

Burgemeester Polak van Oostzaan verraste Goede op zondag met zijn bezoek.© Foto Erik Rietman

Daan de Vries

Burgemeester Marvin Polak van Oostzaan heeft voor het eerst een gemeentelijke onderscheiding uitgereikt. Simon Goede kreeg de Gouden Greep voor zijn bijdrage aan het verenigingsleven in het dorp. Al meer dan twintig jaar doet hij vrijwilligerswerk voor verschillende verenigingen.

Voor Goede was de uitreiking van de gemeentelijke onderscheiding een verrassing. Hij wist niet eens dat hij was voorgedragen. Op zondagavond was hij bezig met het voorbereiden van een barbecue. In zijn achtertuin werd hij verrast met de onderscheiding. „Dit had ik echt niet aan zien komen”, zegt hij na de uitreiking.

Burgemeester Marvin Polak reikte de Gouden Greep uit. In zijn toespraak prees de burgemeester Goede voor zijn inzet voor het rijke verenigingsleven van Oostzaan. Het was voor Polak de eerste Gouden Greep die hij mocht uitreiken.

Goede is als vrijwilliger actief bij drie verenigingen. Elke tweede zaterdag van de maand haalt hij oud papier op voor muziekvereniging Excelsior. „Ik ben daar meer dan twintig jaar geleden mee begonnen. Toen waren mijn kinderen lid”, vertelt Goede. „Ik vind: als je kinderen lid worden bij een club, dan ga je vrijwilligerswerk doen.”

Zo is Goede ook bij Gymnastiekvereniging DEV terecht gekomen. „Daar ben ik begonnen toen mijn kinderen er lid waren. Ik ben er blijven hangen omdat ik me daar thuis voel en omdat het er ontiegelijk gezellig is.” Tot slot is Goede voorzitter van de Stichting Sporthal Oostzaan. Onder zijn leiding is de sporthal voorzien van een nieuwe vloer en zijn het dak en de muren opgeknapt.

Het afgelopen jaar is Goede het iets rustiger aan gaan doen. „Daarom ben ik blij om te zien dat er vanavond ook jonge mensen aanwezig zijn. Je hebt mensen van onderop nodig om het over te nemen.” Toch is hij niet van plan op te houden: „Ik ben rond mijn twintigste begonnen met vrijwilligerswerk en ik hoop er altijd mee door te gaan.”

Goede treedt toe tot een selecte groep Oostzaners met een Gouden Greep. Evelien Leguit heet hem welkom in het gezelschap. „De Gouden Greep is eigenlijk belangrijker dan een koninklijke onderscheiding, want deze komt van je eigen gemeenschap.”

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen