Het coronadebat mag fel worden gevoerd, natuurlijk! Maar het loopt nu uit de hand. Laten we aardig blijven voor elkaar | Commentaar

De terrassen zitten weer vol.© Foto ANP / Remko de Waal

Jan ’t Hart

Het terras aan het water zaterdagmiddag was afgeladen. Het Oesterfeest trok vele liefhebbers, glazen werden volgeschonken, er werd omhelsd, er werd gezoend, er werd geklonken, er werd geproost op het teruggekregen leven. De stad zinderde. Dankzij het vaccin. Iedereen was aardig voor elkaar.

’s Avonds glorieerden Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps in Chansons! (teruggekeken van de vrijdag). Een onverwacht duo dat hun passie voor het chanson al wandelend etaleerde in de straten van Parijs. De liefde van de mannen voor elkaar en voor de sterren van het Franse lied was hartverwarmend. De uitbundigheid van de middag, de schoonheid van cultuur in de avond… het stemde emotioneel. Na alle lockdowns was dit een schitterende dag.

De kater volgde zondag op de nieuwssites. Een man zou zijn vrouw hebben omgebracht vanwege een meningsverschil over vaccinaties, Katwijkse jongeren raakten slaags met de politie vanwege de sluittijd van het café om 0.00 uur, 11.600 boetes uitgedeeld aan mondkapjesweigeraars en overal gezeur over de coronapas.

Hoogleraar geneeskunde Marcel Levi schreef in Het Parool: elkaar naar het leven staan in het coronadebat helpt niet. Overtuig de ongevaccineerden. Wees aardig voor elkaar.

Dat blijkt nog lastig. Een week voor de prachtige en emotionele ceremonie zondag van het schitterende Namenmonument ter nagedachtenis aan ruim 102.000 omgekomen Joden, Roma en Sinti hulden Urkse jongeren zich in Nazi-kledij en hielden ze een verklede ‘jood’ onder schot. Er zijn antivaxers die geregeld naar de oorlog verwijzen toen, volgens de ongevaccineerden, ook mensen hun vrijheid werd ontnomen net als zij nu. Zondag deden joodse organisaties een oproep op te houden met holocaustvergelijkingen in het coronadebat. Dat die nodig is, stemt verdrietig.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een man zoekt zijn coronapas op voor een museumbezoek.© Archieffoto ANP / Ramon van Flymen

De coronapas is geen aanslag op de vrijheid, maar een poging die voor iedereen terug te winnen. Er worden geen mensen afgevoerd naar vernietigingskampen. Koester de vrijheid, ook om je niet te laten vaccineren en om te demonsteren. Het debat mag scherp worden gevoerd, maar blijf aardig voor elkaar. Dat we met z’n allen weer van elkaar kunnen genieten.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.