Rinus VeeKay in achterhoede op Lagunca Seca. Door ongeplande extra pitstop kan hij weinig plekken winnen

Rinus van Kalmthout in zijn IndyCar van Ed Carpenter Racing.© Foto AFP/Stacy Revere

Salinas

Rinus ’VeeKay’ van Kalmthout is in de achterhoede geëindigd op het circuit van Laguna Seca. De Nederlander startte de IndyCar-wedstrijd zondagavond vanaf de 24e plek, maar hij kon maar enkele plaatsen winnen.

De 20-jarige Van Kalmthout had tijdens de kwalificatie problemen met zijn gaspedaal, waardoor hij geen snelle tijd kon neerzetten.

Zijn enige kans om tijdens de race echt naar voren te rijden was wanneer hij kon profiteren van een zogenoemde ’caution’, maar ongelukken bleven nagenoeg uit op de baan in de Californische heuvels.

Van Kalmthout reed enkele goede ’stints’ tussen zijn pitstops en klom daardoor op naar de vijftiende positie. Een ongeplande extra stop gooide echter roet in het eten, waardoor hij uiteindelijk op de 18e plaats eindigde.

De Amerikaan Colton Herta domineerde de race vanaf het begin. De Spanjaard Alex Palou eindigde als tweede en deed uitstekende zaken in de strijd om het kampioenschap: hij kan de titel al bijna niet meer mislopen. Oud-Formule 1-coureur Romain Grosjean pakte in Salinas de derde plek.

Palou was vorig jaar nog net als VeeKay een rookie in het grootste Amerikaanse formulekampioenschap, maar na zijn overstap naar het topteam van Chip Ganassi Racing doet hij meteen mee om de titel in de IndyCar.

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen