Zes jonge Engelse bemanningsleden lieten het leven nadat hun toestel uit de lucht werd geschoten. Op de plek van de crash staat nu een Herdenkingspaal

De plechtige onthulling van de Herdenkingspaal aan de Groetpolderweg.

De plechtige onthulling van de Herdenkingspaal aan de Groetpolderweg.© Foto Chris Dijkshoorn

Winnie van Galen
Winkel

Zes Engelse jonge mannen kwamen om het leven nadat hun bommenwerper boven Winkel neerstortte. Ter hoogte van die plek aan de Groetpolderweg is zaterdag een Herdenkingspaal onthuld.

De jongste was twintig, de oudste 23. Allemaal met de rang van sergeant wat kan duiden op een onervaren ploeg, zegt Chris Dijkshoorn van de stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon. In de nacht van 16 op 17 november 1940 keerden ze terug van een bombardement boven Hamburg op weg naar hun vliegbasis van de Royal Air Force in het Britse Marham. Ze zouden er niet arriveren. Door toedoen van een Duitse jager met Egmont Prinz zur Lippe-Weissenfeld achter de stuurknuppel werd het toestel, een Vickers Wellington van 115 Squadron, uit de lucht geschoten. Dit geallieerde toestel was zijn eerste triomf, er zouden er daarna nog vijftig volgen, vertelt Dijkshoorn.

Een foto van de omgekomen Engelse bemanning, de jongste 20 en de oudste 23 jaar.

Een foto van de omgekomen Engelse bemanning, de jongste 20 en de oudste 23 jaar.© Foto Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon

De zes bemanningsleden zijn begraven op het kerhof bij de Lucaskerk in Winkel, waar bloemen zijn neergelegd. Bij de plechtigheid die zaterdag om 14 uur begon waren zowel de veteranen aanwezig van Veteranen Contactgroep Wieringen/Hollands Kroon als Veteranen Schagen.

In totaal wil de stichting Herdenkingspalen op 41 plekken waar in Hollands Kroon geallieerde toestellen zijn gecrasht, herdenkingspalen plaatsen. De eerstvolgende onthulling is op 9 oktober op de Molenweg tussen Kolhorn en Middenmeer.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.