Tientallen vissers aan kanaal bij Ilpendam voor landelijke viswedstrijd

Hengels zover het oog reikt tijdens de viswedstrijd bij Ilpendam.© Foto Erik Rietman

Christian Sier
Ilpendam

Uitgeworpen hengels zo ver het oog reikt aan het Noordhollandsch Kanaal bij Ilpendam. De landelijke competitie dobbervissen voor teams vindt dit weekend plaats langs de Jaagweg tussen Purmerend en het Waterlandse dorp.

Op zaterdag en zondag strijden dertien teams van vijf tot acht professionele sportvissers tegen elkaar, met als doel om in vier uur tijd zoveel mogelijk vis binnen te halen. Het team dat de meeste kilo’s aan zoetwatervis weet te vangen, wint. Na afloop moeten de deelnemers hun vis weer teruggooien in het kanaal, volgens Aarts. De vissers mogen niet zomaar alle vissen uit het water vangen, sommige soorten zijn namelijk beschermd.

Het winnende team mag meedoen aan internationale viswedstrijden, zegt wedstrijdleider Toine Aarts. Het laatste deel van de competitie vindt volgend weekend plaats in Roermond.Het gaat hier om de top van de Nederlandse hengelsport, benadrukt Aarts. Dat is te zien aan de grote hoeveelheid materiaal die de vissers hebben meegenomen. Ieder team heeft een arsenaal aan hengels, draad en ander visgerei langs de waterkant geplaatst.

Er komt nog aardig wat tactiek kijken bij het competitief dobbervissen, legt Aarts uit: „Het Noordhollandsch Kanaal is heel mooi water om in te vissen. Er zit hier veel blankvoorn en kolblei, maar ook brasem. Daar zijn er een stuk minder van, maar een brasem weegt evenveel als zeven blankvoorns.” Je moet als team dus besluiten of je je richt op het vangen van veel blankvoorn, of juist gericht aast op de grotere, maar moeilijker te vangen brasem. „Als het je lukt om brasem te vangen, zit je als team goed.”

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.