’88 racefans liepen coronabesmetting op bij de Grand Prix in Zandvoort’

Ivo Laan
Zandvoort

Bij de Grand Prix in Zandvoort hebben tot nu toe minstens 88 bezoekers een coronabesmetting opgelopen. Dat is 0,045 procent van de racefans.

Dat heeft de GGD Kennemerland bekendgemaakt. Eerder liet het RIVM al weten dat het racefestijn geen coronabrandhaard is geweest.

Vooral op de eerste racedag ontstond er kritiek vanwege de mensenmassa die maar lastig afstand kon houden. De organisatie scherpte naar aanleiding van de kritiek de maatregelen op de andere twee racedagen aan.

Van de positief geteste toeschouwers was volgens de GGD zeker twee derde immuun omdat gevaccineerd waren of omdat ze al eerder een infectie hadden doorgemaakt. Toch is de optelsom nog niet compleet.

Lees ook: RIVM: ’Grand Prix komt niet bovendrijven als brandhaard’

Het werkelijk aantal besmettingen kan hoger komen te liggen omdat personen zonder klachten zich niet hebben laten testen of omdat bezoekers die een positieve zelftest afnamen zich daarna niet hebben laten hertesten bij een GGD.

Daardoor kan het aantal besmettingen nog iets oplopen, verwacht de GGD. De helft van de positieven was tijdens de besmettelijke periode aanwezig op de Grand Prix, de andere helft is besmet geraakt in de periode rond of tijdens het evenement.

Of er ook bezoekers in het ziekenhuis zijn beland met corona na de GP is nog niet bekend.

De toegangseisen van het circuit Zandvoort tijdens de race dagen waren strikt: niet immune bezoekers of medewerkers moesten elke 24 uur een negatief test bewijs laten zien voor toegang, aldus de GGD. Daarnaast moesten bezoekers zoveel mogelijk op hun (vaste) stoel blijven zitten.

De Formule 1 zelf heeft tijdens het raceweekeinde bijna 6700 coronatests uitgevoerd onder coureurs, monteurs en anderen rond de Grand Prix. Dit bracht zestien besmettingen aan het licht. Onder hen was coureur Kimi Räikkönen, die daardoor de races op Zandvoort en in Italië miste. Die zestien positieve tests zijn niet meegenomen in de cijfers van de GGD.

Over twee weken komt de GGD met een uitgebreide analyse van het aantal besmettingen.

Naar aanleiding van de foto’s van de drukte op de eerste van de drie racedagen, verwachtte immunoloog Ger Rijkers dat hij niet raar zou opkijken van duizend besmettingen bij de GP.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen