Driemaal is scheepsrecht voor het Wouter Bekkering Quintet: eindelijk weer optreden!

Het Wouter Bekkering Quintet op de Hoornse Stadsfeesten.© Foto aangeleverd

Faralda Houthuijsen

Twee keer werden de concerten uitgesteld, maar nu, na anderhalf jaar, is driemaal scheepsrecht en treedt het Wouter Bekkering Quintet dan toch echt op.

Het wordt een reeks van drie concerten: 17 september (20 uur) in ’t Kerkhuys te Spanbroek, 19 september (14.30 uur) in Theaterkerk Hemels te Twisk en 2 oktober (20.30 uur) in Het Groene Kerkje te Lambertschaag. Komend weekeinde is dwarsfluitiste Ciska van der Wilk te gast, in Lambertschaag zingt Jaap van Saarloos enkele nummers mee.

„Als kwartet spelen we al ruim twintig jaar samen”, vertelt de naamgever van de groep, saxofonist Wouter Bekkering. Zijn kompanen van het eerste uur zijn Charl Kruijer (gitaar), Frans Groen (contrabas) en Bert Schipper (drums). „Alleen pianist Sander van Wonderen kwam er later bij.”

Grootste hits

„We wilden de nummers die wij het leukst vonden om te spelen in de afgelopen twintig jaar nog eens opnieuw doen.” Dat gaat gebeuren in het komende concert, dat daarom ’onserieus’ de titel ’Greatest hits’ kreeg. „Het zijn al bestaande nummers, maar ook eigen werk; alles in jazz-, funk-, en latinsfeer. Ruim tien jaar geleden hebben we een cd gemaakt. Daar spelen we ook wat nummers van. We hebben nog wat cd’s over; die geven we tijdens de concerten voor niets weg aan wie hem nog hebben wil.”

In de loop der jaren werd het gebruikelijk een gastmuzikant uit te nodigen bij concerten. Vaak was dat een (jazz)zangeres. „Nu wilden we eens iets anders. We dachten in eerste instantie aan een zanger. We willen graag muzikanten uit de regio, omdat die door veel mensen gekend worden. Het werd Jaap van Saarloos, die al zijn hele leven zingt met onze pianist.” Van Saarloos is vooral bekend als musicalacteur, maar draait voor een jazzy melodie zijn hand niet om.

Bach

Bij de eerste twee concerten is een andere gast: dwarsfluitiste Ciska van der Wilk, die 25 jaar lesgaf aan Muziekschool Opmeer en nog steeds leerlingen in de regio heeft. „Van oorsprong is ze klassiek fluitiste, maar ze kan ook heel mooi latin of een jazzballad spelen. Ze speelt op het concert ook een adagio van Bach. Dat wordt niet verjazzd, maar met een heel subtiele contrabaslijn en zachte drums erbij wordt het toch een vrije uitvoering. Joshua Redman, een hele moderne jazzsaxofonist in Amerika, heeft het ook gespeeld.”

Kaarten reserveren kan via w.bekkering@quicknet.nl (Spanbroek en Twisk) of www.hetgroenekerkje.nl (Lambertschaag). De entreeprijs varieert van 12,50 tot 15 euro.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen