In Opmeer, Koggenland en Medemblik wonen stevige drinkers: negen tot tien procent drinkt te veel

Monique Bankras
Opmeer

In Opmeer, Koggenland en Medemblik wonen de stevigste drinkers van Noord-Holland Noord. Waar gemiddeld zo'n zes procent van de Nederlanders 'overmatig' veel alcohol drinkt, is dat in deze gemeenten negen tot tien procent. Dat blijkt uit de meest recente Gezondheidsmonitor.

Het enquête-onderzoek wordt één keer in de vier jaar uitgevoerd door het CBS, RIVM en de GGD'en. Mannen die gemiddeld in een week meer dan 21 glazen alcohol drinken - of vrouwen die meer dan 14 glazen nuttigen - staan binnen dit onderzoek te boek als 'overmatige drinker'.

Opmeer spant de kroon: 88 procent van de volwassenen in Opmeer drinkt weleens alcohol en daarvan is tien procent ’overmatige drinker’. In Koggenland drinkt eveneens 88 procent van de mensen alcohol, negen procent drinkt te veel. Ook Medemblik kleurt rood op de kaart: hier drinkt 84 procent van de volwassenen weleens alcohol, negen procent is ’overmatige drinker’.

In de andere West-Friese gemeentes wordt iets minder gedronken: Hoorn staat onderaan. (81 procent drinkt weleens alcohol, zes procent te veel).

Bekijk alle percentages in het onderstaande kaartje.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen