Wormerland wil 224 zonnepanelen plaatsen op het dak van het gemeentehuis. Kosten? 80.000 euro

Het gemeentehuis van Wormerland.© archieffoto / wim egas

Koos Reitsma

Wormer Het college van Wormerland wil 224 zonnepanelen plaatsen op het dak van het gemeentehuis. Daar is in ieder geval ruimte voor. Op dit moment liggen er 22 (sinds 2009).

Voor aanschaf en plaatsing is een bedrag nodig van 80.000 euro, de gemeenteraad dient hiermee dinsdag akkoord te gaan.

In 2030 wil de gemeente Wormerland energieneutraal zijn. „Het is logisch dat je begint bij de eigen gemeentelijke panden”, schrijft het college. „Met het duurzaam opwekken van energie geven we het goede voorbeeld.” Dit aantal zonnepanelen levert ongeveer de helft van de hoeveelheid stroom op, die nodig is voor de gemeentelijke werkzaamheden. Het leidt tot en een jaarlijkse vermindering van de CO2-uitstoot met 15.000 ton.

Bij Liander dient nog wel navraag te worden gedaan. Is de netcapaciteit voldoende is om dit zonnestroomsysteem zonder problemen te kunnen plaatsen? Indien de opgewekte elektriciteit voor het grootste deel in het gebouw zelf wordt gebruikt, is de kans groter dat dit geen problemen is. Er moet wel haast worden gemaakt, want een al toegekende subsidie wordt alleen uitgekeerd als de panelen voor 23 december liggen en in werking zijn geteld.

De gemeente Wormerland heeft in totaal 21 gebouwen in bezit. Er zijn dus meer mogelijkheden voor zonnepanelen.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.