Nico en Truus Smal kennen elkaar al 75 jaar: 60-jarig huwelijk bezegeld met trouwringen

’We zijn nog altijd gek op elkaar’© Foto Ronneke van der Genugten/Mediahuis

Ronneke van der Genugten
Avenhorn

Het was een hele eer dat burgemeester Bonsen Nico (80) en Truus (81) Smal vereerde met een bezoek. Maar een uurtje was eigenlijk veel te kort voor het 60-jarig bruidspaar.

Nico Smal en Truus van Diepen kennen elkaar al bijna hun hele leven. Toch zou het nog enige tijd duren voordat de restaurantober de lieve Truus ten huwelijk zou vragen. „Ik woonde in Scharwoude, Truus in Grosthuizen. Toch lagen onze huizen zo dicht bij elkaar, dat we als kind al met elkaar speelden. Pas toen we samen op dansles zaten, bedacht ik me dat ik verliefd op haar was. Haar opa had een huis in Scharwoude, en vroeg of wij daar niet wilden wonen. Dat lieten we ons natuurlijk geen twee keer vragen. We zijn toen meteen in ondertrouw gaan.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Daar in Scharwoude krijgen Nico en Truus vier kinderen. Nico verdiend zijn geld als restaurantober, Truus blijft voor de kinderen thuis. „Ze maakte alle kleding voor de kinderen zelf”, vertelt Nico. „En heeft daar zelfs prijzen mee gewonnen.”

Met drie dochters en een zoon wordt het huis te klein, het gezin verhuist om die reden naar de nieuwbouw in Avenhorn, waar Truus en Nico anno 2021 nog altijd wonen.

Sport

Het houdt hem fit en gezond, zegt Nico. Die op 80-jarige leeftijd nog altijd werkt. Wijzend op zijn busje dat voor de deur staat: „Ik verhuur voor de sportwereld digitale tijdklokken, tijdprinters en verzorg het geluid en verbindingen voor start- en finishcircuits. Truus heeft me hier in de weekenden altijd mee geholpen. Terwijl ze zelf ook werkte. Vijf dagen per week, in de bloemen. Maar pas toen de kinderen groot waren.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Nico en Truus Smal zijn al 75 jaar samen.© Foto Marcel Rob

Hij is trots op zijn conditie. „Ik heb 38 marathons op mijn naam staan. In 1986 werd ik zelfs derde in Athene. Het mooie is dat de marathon daar is ontstaan. De eerste Spartaan die daar de marathon heeft gelopen, is daar ook overleden. Sport is in ons gezin altijd belangrijk geweest. Ik ben mede-oprichter van de tennisbanen hier in Avenhorn, Truus heeft zelfs haar scheidsrechtersdiploma voor tennis gehaald. In 2016 heb ik de LBL Ardennen (Luik Bastenaken Luik) voor 60 tot 80-jarigen gewonnen. Dan sta je daar als nuchtere West-Fries, terwijl de hele wereld toekijkt.” Liefdevol blikt Nico terug op de mooie vakanties die hij met Truus heeft gemaakt. De laatst geplande reis naar Brazilië moest helaas worden afgezegd omdat er bij Truus Alzheimer werd geconstateerd. Nico: „Ik ben nog steeds stapelgek op haar. En zij op mij.” Reden te meer om het 60-jarige huwelijksfeest te bezegelen met een bijzondere ring. „Het is jammer dat ze er nog niet zijn. Het zijn mooie ringen, met een zegel en een mooie steen.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen