Eerste wedstrijd in Conference League draait voor AZ uit op een sof: ploeg toont zich hardleers tegen Randers FC [video]

Simon Graves Jensen stuit AZ-uitblinker Albert Gudmundsson.© Foto ANP/Ed van de Pol

Jeroen Haarsma
Randers

De allereerste wedstrijd in de Conference League is voor AZ uitgedraaid op een sof. Het matige Randers FC profiteerde in Denemarken optimaal van de zwakheden van AZ: 2-2.

Iedereen die maar iets van Randers FC wist, verkondigde het de afgelopen dagen: de Denen vormen weinig gevaar voor AZ, behálve bij standaardsituaties. De waarschuwende woorden bleken te kloppen én ze bleken aan dovemansoren gericht. Tot twee keer toe verdedigde AZ beroerd bij een vrije trap, waardoor Randers kon jubelen na een gelijkspel tegen het veel sterker geachte AZ.

Behalve zwak verdedigen bij standaardsituaties, speelde een ander bekend euvel AZ parten: slecht afwerken. AZ miste in de eerste competitiewedstrijden veel grote kansen. Dat gebrek aan doelgerichtheid leidde zaterdag tot een pijnlijke nederlaag tegen PSV. Ondanks beter veldspel en flinke scoringskansen verloor AZ met 0-3. Met name de aanvallers van AZ konden zodoende wel een oppepper gebruiken.

Op papier was Randers FC de juiste tegenstander op het juiste moment. Die ploeg, afgelopen seizoen de nummer vijf van Denemarken, wist immers al vijf wedstrijden op rij niet te winnen. Bovendien heeft AZ-trainer Pascal Jansen op elke positie de beschikking over betere spelers dan zijn Deense collega Thomas Thomasberg. Kortom, Randers leek een ideale prooi voor AZ.

Vers bloed

Toch ging AZ in Denemarken weer slordig om met de eerste grote kans. Net als afgelopen zaterdag had spits Vangelis Pavlidis het vizier niet op scherp, toen hij al na twee minuten alleen voor doelman Patrik Carlgren kwam te staan na een handig balletje van Albert Gudmundsson. De IJslander zorgde in Randers voor vers bloed in de voorhoede; hij nam de plaats in van Zakaria Aboukhlal, die tot dusver de voorkeur kreeg als rechtsbuiten.

(Tekst gaat door onder de foto)

De 2-2 van Simon Graves Jensen in beeld.© Foto ANP/Ed van de Pol

Gudmundsson was als ’zwervende’ buitenspeler bij bijna elke geslaagde aanval van AZ betrokken. Randers wist niet wat het aan moest met de overal opduikende Gudmundsson. Het was dan ook geen toeval dat de IJslander betrokken was bij de 0-1. Hij rommelde zich een weg door het strafschopgebied van Randers, om de bal met een heerlijk nonchalant passje bij Clasie te bezorgen. De middenvelder haalde hard en doeltreffend uit.

Diezelfde Clasie lette een paar minuten later totaal niet op bij een vrije trap van Randers, waardoor de Denen snel langszij kwamen via Simon Piesinger. Pavlidis koesterde na zijn vroege misser wellicht de hoop dat het zijn eerste mogelijkheid was in een reeks van vele. Dat viel vies tegen. Hij moest een halfuur wachten voor er weer een bruikbare bal zijn kant op kwam, maar toen toonde hij zijn klasse. Jesper Karlsson gaf voor, Carlgren keerde de kopbal van Pavlidis, maar in de rebound was de spits attent.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uitbundig

De Griek juichte uitbundig. Zijn trainer zal op de bank net zo’n groot gevoel van euforie hebben gevoeld. De grootste aankoop van de zomer begon niet flitsend aan het seizoen. De voormalige goalgetter van Willem II kwam tot één doelpunt in zijn eerste vijf duels bij AZ. Op zich geen enkele reden tot paniek. Maar aangezien ook de andere AZ-aanvallers nog niet op schot zijn dit seizoen, is een scorende bijdrage van Pavlidis meer dan wenselijk.

Ook in de tweede helft klonken de oehs en ahs – ook vanaf de tribunes met Deense fans – voor Gudmundsson én kwam er een grote kans voor Pavlidis. Weer alleen voor de keeper, weer mis. Pavlidis en AZ kwamen er niet mee weg, ook niet in de Conference League.

Simon Graves mocht veel te makkelijk raak koppen uit een vrije trap, toen Randers eigenlijk alleen nog maar bezig was met tegenhouden. AZ moest daarna weer scoren, maar ja, dat gaat zo moeizaam. Pavlidis ruimde het veld voor Zakaria Aboukhlal. Die kreeg in blessuretijd dé kans op 2-3, maar deed wat AZ te vaak doet: missen.

Randers FC-AZ 2-2

24. Clasie 0-1, 27. Piesinger 1-1, 34. Pavlidis 1-2, 68. Graves 2-2.

Randers FC: Carlgren; Kallessøe (75. Bundgaard), Marxen, Piesinger, Kopplin; Ankersen (62. Tibbling), Johnsen, Lauenborg (62. Graves), Kehinde (78. Klysner); Kamara (62. Odey), Hammershøj-Mistrati.

AZ: Vindahl; Witry (63. Sugawara), Hatzidiakos, Martins Indi, Wijndal; Midtsjø, De Wit, Clasie (85. Evjen); Gudmundsson (76. Reijnders), Pavlidis (76. Aboukhlal), Karlsson.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen