Erepenning voor paralympisch zwemmer uit Hoorn: feestelijk onthaal voor winnaar Bas Takken

Erepenning voor Bas Takken.© Foto Marcel Rob

Bas Takken in actie in Tokyo.© Foto AFP

Erepenning voor Bas Takken© Foto Marcel Rob

1 / 3
Ronneke van der Genugten
Hoorn

Naast twee medailles op de Paralympische Zomerspelen in Tokio is Bas Takken uit Hoorn nu ook in het bezit van een bijzondere erepenning.

Een bronzen en een zilveren plak voor de 22-jarige Bas Takken uit Hoorn. De medailles die hij in de wacht wist te slepen tijdens de Paralympische Zomerspelen in Tokio, Japan, levert de zwemmer nog meer op: donderdag mocht hij een erepenning van de gemeente Hoorn in ontvangst nemen. Of eigenlijk twee. De erepenning van Hoorn bestaat uit een legpenning en een draaginsigne. ,,Dan moet ik toch maar eens een colbertje kopen”, lacht de ontvanger spontaan.

Drie jaar lang leefde Bas Takken er naartoe: medailles winnen op de Paralympische Zomerspelen in Tokio, Japan. En dan ben je na drie weken ook weer gewoon terug op Hollandse bodem. „Het moet allemaal nog een beetje indalen”, vertelt de topper van Hoorn bij de ingang van het gemeentehuis. Klaar voor ontvangst bij burgemeester Jan Nieuwenburg en wethouder Kholoud Al Mobayed.

Inspiratiebron

„De eerste die ik mag uitreiken”, spreekt Nieuwenburg verguld. Want ja, zo’n erepenning krijg je natuurlijk ook niet zomaar. Volgens de wethouder heeft Takken niet alleen bijzondere prestaties geleverd, maar is hij tevens een enorme inspiratiebron voor anderen.

De zwemmer is alweer bezig met de voorbereidingen voor de volgende spelen, over drie jaar. Of ’bijna’. „Ik ben net weer begonnen met school. Aan de hogeschool in Utrecht volg ik nu een dagdeel de studie Integrale veiligheidskunde. Dat is maar een dagdeel, voor de rest ben ik heel goed in niks doen”, lacht hij.

Dat niets doen is 6 oktober weer voorbij. „Dan beginnen de trainingen weer. Over drie jaar hoop ik toch een trede hoger te staan. Voor een gouden plak moet ik technisch netter zwemmen. Daar ligt vanaf nu de focus.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen