Een Koninklijke onderscheiding voor vertrekkend VVD-raadslid Erik Annaert. Een politicus met ’heldere standpunten’

Erik Annaert.

Erik Annaert.© Foto Hollands Kroon

Anna Paulowna

Bij zijn vertrek als raadslid van Hollands Kroon is Erik Annaert Koninklijk onderscheiden als lid in de orde van Oranje Nassau. Burgemeester Leontien Kompier van de gemeente Langedijk reikte de versierselen uit.

Annaert, die gemeentesecretaris is in Langedijk, kreeg zijn onderscheiding donderdag tijdens een vergadering van de gemeenteraad vanwege zijn lange staat van dienst als ambtenaar (ruim veertig jaar) en zijn werkzaamheden in het openbaar bestuur. Zo was de VVD’er onder meer raadslid in Wieringermeer, Statenlid in Noord-Holland en vervolgens raadslid in Hollands Kroon.

’To the point’

Burgemeester Rian van Dam van Hollands Kroon noemde het vertrek van Annaert een verlies voor de gemeenteraad. Ze omschreef hem onder meer als ’to the point en direct en een politicus met heldere standpunten’. ,,Als hij dat bij anderen ook zag, kon je op zijn steun rekenen,’’ aldus Van Dam. Annaert op zijn beurt bedankte de gemeenteraad. ,,We verschillen veel van mening, maar iedereen zit hier wel om een bijdrage te leveren aan de samenleving. Daar heb ik respect voor.’’

Voor de vertrokken Annaert is Mirko Hruska (VVD) in de plaats gekomen. Hij is donderdag in de gemeenteraad geïnstalleerd.

Datacenter

In meerderheid ging de raad akkoord met het instellen van beroep tegen een besluit van de provincie (reactieve aanwijzing) waardoor de bouw van een datacenter voor Microsoft op locatie B1 aan de westkant van de snelweg A7 is geblokkeerd.

Wethouder Theo Groot sprak de hoop dat de provincie en de gemeente eind dit jaar uit de impasse zijn en een juridische confrontatie met de provincie niet nodig is. Dit houdt in dat er overeenstemming is bereikt over een goede afwikkeling van het verkeer, nodig voor de bouw van datacenter B1. ,,We hebben het idee dat we constructief bezig zijn om eruit te komen. Maar pin me er niet op vast dat het eind van dit jaar lukt, het is met een slag om de arm’’, aldus Groot. Dat het college van B en W desondanks het voorstel tot beroep deden, gold ’als een soort verzekering dat we niet helemaal buiten spel worden gezet’’, aldus Groot.

Fractievoorzitter Sjaak Vriend (CDA) zei verbaasd te zijn dat niet alle politieke partijen instemden met het instellen van beroep tegen het besluit van de provincie. ,,De belangen van de gemeenteraad zijn in het geding. Eigenlijk zou dit een hamerstuk moeten zijn.’’ Ook zei hij zijn twijfels te hebben over de juistheid van de reactieve aanwijzing. ,,De motivatie van de provincie is flinterdun en de juridische houdbaarheid zeer gering.’’

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.