Volleybalsters Dinto gebrand op herhaling vliegende start van vorig seizoen: ’We willen vanaf de eerste wedstrijd bewijzen in de tweede divisie thuis te horen’

Amber Jongejan: ,,Eindelijk weer spelen met publiek.’’© Foto Marc Moussault

Erik Poel
Warmenhuizen

De volleybalsters van Dinto pakken zaterdag na bijna een jaar de draad weer op. Aanvoerster Amber Jongejan staat te popelen om te beginnen. ,,We hadden vorig seizoen een vliegende start in de tweede divisie. Al een aantal jaar hikten we tegen promotie naar dit niveau aan en we konden niet wachten om ons te bewijzen. We pakten direct twee keer de volle winst en gaven Inter Rijswijk, dat inmiddels is gepromoveerd naar de eerste divisie, goed partij. Helaas was het door corona al in oktober afgelopen.”

De 22-jarige spelverdeelster is ondanks haar leeftijd één van de ervaren krachten binnen de selectie. ,,Ik speel al vanaf mijn vijftiende in het eerste. We speelden toen in de promotieklasse en met onze jonge ploeg hebben we het inmiddels tot de tweede divisie geschopt. We zijn er op gebrand om het vanaf het begin te laten zien dat we op dit niveau thuishoren.”

Het vertrek van Rosa Entius naar VC Sneek is de belangrijkste wijziging van de selectie ten opzichte van vorig seizoen. ,,Rosa had een hoog scoringspercentage op de buitenkant en haar vertrek is dus een forse aderlating’’, stelt Jongejan. ,,Daarentegen hebben we met Tess Spaansen een nieuwe stopperloopster erbij.” De vijftienjarige Spaansen komt over van de jeugd en heeft een goede indruk achter gelaten. ,,Tess brengt weer nieuwe energie in de ploeg en ze heeft in de voorbereiding laten zien dat ze goed meekomt.”

Ook de terugkeer van libero Pernilla Boersen na een zware knieblessure is goed nieuws voor Dinto. ,,Pernilla is heel belangrijk voor ons team. Zij leidt onze defensie uitstekend en heeft daarnaast een fantastische pass, waardoor het voor de spelverdeelsters mogelijk is om vaak het snelle midden aan te spelen.” Een spelconcept waar Dinto het van moet hebben. Dinto mist op de flanken wat power, maar kan in het centrum, met ex-international Quinta Steenbergen, het verschil maken. Het strijdplan wordt hierop afgestemd. Met afwisselend Jongejan en Noëlle Ligthart aan het roer spelen de Warmenhuizensen een moordend tempo. ,,We proberen op die manier de blokkering uit elkaar te spelen en dan komt er ook voldoende ruimte op de flanken om de punten te scoren. In onze oefenwedstrijden hebben we gezien dat het werkt.”

Dinto zette in de voorbereiding concurrenten Spaarnestad en Woerden overtuigend opzij. Toch is Jongejan voorzichtig als haar naar een voorspelling voor de komende competitie wordt gevraagd. ,,We kennen de meeste tegenstanders nog niet, maar het draait bij ons in ieder geval lekker. Ook onze eerste ronde van de beker ging al best goed.” Dinto speelde hierin tegen Compaen en won met 3-0. De Oostzaanse ploeg is zaterdag ook de eerste competitietegenstander.

,,We spelen thuis. Dat is al fijn. Eindelijk weer spelen met publiek. Wel opvallend dat we weer tegen Compaen spelen. Die ploeg heeft net als wij sterke middenspeelsters. Het lukte ons in de bekerwedstrijd om dat gevaar met onze lastige services uit te schakelen. Als dat opnieuw lukt maken wij een mooie start van de competitie.”

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen