Walk of Peace Enkhuizen zoekt verbondenheid in alle culturen

Greet de Groot, Marja Sweerts, Mirjam de Jonge, Dieneke van Tongeren-Schuijt en Louise Kooiman naast de stadsomroeper.© foto mediahuis

Tanja Koopen
Enkhuizen

Het gesprek aangaan met iemand die je niet kent, naar elkaar luisteren. Verbondenheid zoeken met andere culturen.

Dat is wat de organisatie van de Walk of Peace Enkhuizen tijdens de landelijke Vredesweek zoekt. Het burgerinitiatief loopt zondag 19 september voor de derde keer door Enkhuizen om vrede uit te dragen. Of eigenlijk de tweede keer: vorig jaar in coronatijd werd er niet gelopen, maar waren er wel punten van samenkomst.

Nu mag het weer. ,,We willen ervaren en laten zien dat we ondanks verschillen toch met elkaar op kunnen lopen’’ aldus Dieneke van Tongeren-Schuijt van Stichting 4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen. Ook de Raad van Kerken, Cayen, IJselzand, Welwonen, het Taalcafé, Vluchtelingenwerk en bijvoorbeeld Jeugdbelangen steunen het landelijk initiatief, met als thema ’inclusief samenleven’.

Hertenkamp

De Walk of Peace start zondag om 13.30 uur bij de Hertenkamp, waar kinderkoor Sunshine zingt, maar alle kinderen die dat willen kunnen meezingen, en voert vervolgens lang allerlei plekken in de stad. De bankjes van verbinding van Yvonne Noorman bij de Pancratiusschool, waar kinderen hartjes kunnen plaatsen. De Zuiderkerk, maar ook de struikelstenen, die op twee plaatsen in Enkhuizen zijn gelegd als herinnering aan Joodse slachtoffers.

Louise Kooiman: ,,Er speelt veel in de samenleving. We willen laten zien dat iedereen mee doet en betrokken is.’’ In Cayen wordt de regenboogvlag gehesen en wordt verwezen naar het initiatief om bij het station een regenboogzebrapad te leggen. In de Zuiderkerk gaat het over eenzaamheid, bij de school om verbinding en op het bruggetje van het Wilhelminaplantsoen wordt het lied ’een toekomst voor elk kind’ voorgedragen.

Woordenbingo

Vooral kinderen - en hun ouders uiteraard - worden gestimuleerd mee te lopen. Van Pax ligt voor hen een rugzak klaar, maar ze kunnen ook onderweg bij ieder stoppunt deelnemen aan een woordenbingo. Voorop gaat de stadsomroeper op zijn fiets. Van Tongeren: ,,Hij zal oproepen afstand te houden, want de anderhalve meter regel geldt nog. Maar tegelijkertijd kunnen mensen er voor kiezen juist met onbekenden een eindje op te lopen en het gesprek aan te gaan.’’

De organisatie zou het mooi vinden als mensen iets bakken of iets lekkers mee nemen om te delen met anderen tijdens momenten op de tocht. De Walk of Peace sluit af om 16 uur met zang en muziek bij de Hertenkamp.

(Tekst gaat door onder de foto)

In de stad zijn posters overgeplakt, tot boosheid van de organisatie.

Posters overgeplakt

Verbazing, bij de organisatie van Walk of Peace in Enkhuizen, over de vele posters die op plakborden in de stad zijn overgeplakt door landelijke organisaties. De Walk of Peace heeft twee banners hangen, maar ook posters geplakt. Op vrijwel alle plekken zijn die voortijdig overgeplakt door Hotel Wonderland.

Dieneke van Tongeren: ,,Het zijn enorme posters die het halve bord in beslag nemen. Ik begrijp dat niet. Je ziet een lokaal initiatief, dat actueel is. Ik vind dat behoorlijk respectloos en kan daar heel boos om worden, ja. Inleven in andermans werk is er niet meer bij. Het zijn landelijke organisaties, die ook nog vaak hele grote posters dubbel plakken, rustig over kleinere aanplakbiljetten van verenigingen uit de stad.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen