Remkes en leiders D66, CDA en VVD overleggen weekend op landgoed bij Hilversum

Landgoed De Zwaluwenberg

Landgoed De Zwaluwenberg© Archieffoto ANP

ANP
Hilversum

Informateur Johan Remkes gaat dit weekeinde met de leiders van VVD, D66 en CDA naar landgoed De Zwaluwenberg bij Hilversum.

Ze gaan daar verder praten over de vorming van een kabinet, maakte Remkes woensdag bekend. Ook praat de informateur met de partijen over hoe er constructief kan worden samengewerkt met de PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie. Remkes denkt dat de gesprekken weg van het Binnenhof „ongetwijfeld een bijdrage kunnen leveren aan de onderlinge verhoudingen.”

De leiders van de drie partijen nemen ook hun secondanten mee. Dat zijn Sophie Hermans (VVD), Rob Jetten (D66) en Pieter Heerma (CDA). Volgens de informateur is het „wel de bedoeling” dat de partijleiders en hun secondanten een nachtje blijven slapen op het landgoed. Hij heeft nog geen signalen gekregen dat de politici niet ingaan op zijn uitnodiging.

Remkes denkt dat de inhoudelijke verschillen tussen de drie partijen „overbrugbaar” zijn en dat is volgens hem ook nodig voor een coalitie. „Er moet inhoudelijk cement zijn in een kabinet.” De VVD, CDA en D66 hebben volgens de informateur geen combinaties uitgesloten, maar wel „voorkeuren doorgegeven.” D66-leider Sigrid Kaag ziet weinig in een minderheidscoalitie met zowel VVD als CDA, omdat in zo’n coalitie de balans zou ontbreken.

Daarnaast zal Remkes moeten werken aan de onderlinge verhoudingen. Vooral tussen VVD-leider Mark Rutte en Kaag liggen die naar verluidt moeizaam. De informateur, die bekend staat als crisismanager, heeft naar eigen zeggen geen geheim recept om de sfeer te verbeteren. „Het gaat nu om slimme oplossingen”, zegt hij wel. En: „het wil wel eens helpen als je even wat langere tijd met alle spelers zoals ze nu in beeld zijn om tafel zit.”

Remkes vindt verder „dat het eindelijk tijd wordt dat er eens wat spijkers met koppen worden geslagen. En ik heb er vertrouwen in dat dat besef aanstaande zaterdag en zondag ook in Hilversum

Informateur Johan Remkes.

Informateur Johan Remkes.© Foto ANP

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen