’Soms stond het vlak achter de koeien en durfde ik er ook weer niet op’. Een route langs (sterke) verhalen in de gemeente Medemblik

Nel Wijnstekers van Mee & De Weering-Wonenplus op het ’leugenbankje’ op het Burgemeester P. Kromplein in Abbekerk.

Nel Wijnstekers van Mee & De Weering-Wonenplus op het ’leugenbankje’ op het Burgemeester P. Kromplein in Abbekerk.© Foto Jaap van der Pijll

Judit de Redelijkheid
Medemblik

’Gezocht: sterke verhalen uit de dorpen!’ Met die oproep gaven de Mee & de Wering/WonenPlus-afdelingen Wognum, Abbekerk, Medemblik, Andijk, Wervershoof en Onderdijk eind mei het startsein voor een bijzonder project.

Het mag dan 17 september de landelijke ’Dag van het Luisteren’ zijn, in de gemeente Medemblik zal er vooral volop gelezen worden. Vanaf die dag hangen er in diverse dorpen (sterke) verhalen. Met de vroegere ’leugenbankjes’ als inspiratiebron.

„We hebben elk jaar een ander thema”, vertelt Baukje Visser namens Mee & de Wering. „Nu is dat ’Ouder worden en verhalen’. We zijn hier op uitgekomen omdat we coronaproof te werk moesten gaan. Maar ook omdat we - naast ontmoeten - ook bewegen belangrijk vinden. Ik ben zelf vrijwilligster bij het Zuiderzeemuseum en daar zijn Leugenbankjes waar je een verhaal kunt beluisteren.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Abbekerk is een van de plekken waar vanaf vrijdag een sterk verhaal te lezen is.

Abbekerk is een van de plekken waar vanaf vrijdag een sterk verhaal te lezen is.© Foto Jaap van der Pijll

Leugenbankjes waren vroeger in een dorp ontmoetingsplaatsen voor bewoners. „Na het avondeten, het werk was gedaan en het schort ging af”, weet Visser, die het project samen met Hennie Dijkstra heeft begeleid. „De goede klompen of schoenen aan en men ging nog even naar buiten om elkaar te zien, de dag door te nemen of het laatste nieuws van het dorp aan te horen. Verhalen vertellen. Vaak bij een boom, een brievenbus, een winkel. En soms werden er ook bankjes geplaatst, het leugenbankje werd dit vaak genoemd.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Een inwoner van Opperdoes stuurde het verhaal in dat zijn ouders Hannie Zwaan en Jan Putting: ’Elk veugelke zingt zoast gebekt is’

Een inwoner van Opperdoes stuurde het verhaal in dat zijn ouders Hannie Zwaan en Jan Putting: ’Elk veugelke zingt zoast gebekt is’

Zo ontstond het idee om verspreid over de gemeente Medemblik verhalen op te hangen. Acht zijn het er - mede dankzij de oproep en aangevuld door de verhalenverteller van het Zuiderzeemuseum - in totaal geworden.

(Tekst gaat door onder de foto)

Urkers op de leugenbank in het Zuiderzeemuseum

Urkers op de leugenbank in het Zuiderzeemuseum© Foto Jan Wolthers

De verhalen zijn vanaf vrijdag 17 september te vinden in Abbekerk, Andijk, Hauwert, Medemblik, Onderdijk, Opperdoes, Twisk en Wognum. „Het is eventueel een mooie fietsroute door het mooie Medemblik. Maar de verhalen gaan ook rouleren. Het zijn mooie locaties, waarbij dorpshuizen, musea en cafés ook meewerken.”

Route

De verhalenroute ’een ommetje naar een leugenplek’ kan vanaf 17 september via de servicepunten van Mee & de Wering-WonenPlus opgehaald worden. Een email sturen naar h.dijkstra@meewering.nl of b.visser@meewering.nl kan ook.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen