Eerste West-Friese festijn zónder beperkingen is op maandag 20 september al. De draverij in Medemblik gaat door. Burgemeester maakt uitzondering voor ’uniek en cultuurhistorisch belangrijk evenement’

Blijdschap bij café ’t Zeepaardje, dat samen met ’t Kraaiennest een (tent)feest rond de draverij organiseert.

Blijdschap bij café ’t Zeepaardje, dat samen met ’t Kraaiennest een (tent)feest rond de draverij organiseert.© Foto Marcel Rob

Judit de Redelijkheid
Medemblik

Het bestuur van Prins Hendrik bouwde de spanning nog even flink op. Maar het besluit is nu echt genomen: de harddraverij in Medemblik gaat door. Wel, zo benadrukt de gemeente over de ontheffing die hier speciaal voor is afgegeven, ’onder strenge voorwaarden en met ruime veiligheidsinzet’.

Het gemaakte voorbehoud was glashelder. Als de anderhalvemeterregel ten tijde van de harddraverij nog geldt, dan gaat het evenement niet door. Toch volgde na de persconferentie van dinsdagavond, waarin duidelijk werd dat pas met ingang van 25 september van deze coronamaatregel wordt afgestapt, een ’intern overleg’ bij het bestuur van Prins Hendrik.

(Tekst gaat door onder de foto)

De altijd drukbezochte harddraverij in Medemblik, in 2021 gaat het er toch van komen.

De altijd drukbezochte harddraverij in Medemblik, in 2021 gaat het er toch van komen.© Archieffoto

De uitkomst hiervan zou woensdagmiddag om 12 uur bekend worden gemaakt op Facebook. Maar de spanning werd nog wat verder opgevoerd. De ’deadline’ werd met een uur verschoven. In een heuse - ludieke - persconferentie kwam het cabarettrio ZGAN toen met het verlossende woord. De harddraverij gaat door op maandag 20 september!

Verwijderd

Na drie kwartier werd de video echter alweer verwijderd van Facebook. ,,Er ontbrak een belangrijk detail’’, zegt voorzitter Hans Nipshagen van Prins Hendrik, die verder niet wil zeggen om welk detail het gaat.

,,Het is een geweldig filmpje, maar er zat een foutje in. Dat is helaas gebeurd in de editing. Het was allemaal last minute en er lagen twee versies klaar, ook een voor het geval het niet door zou gaan.’’ De video wordt vanavond weer teruggeplaatst op Facebook. ,,De editor is vrachtwagenchauffeur, dus eerder lukt helaas niet.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

Het bestuur van de harddraverijvereniging hield de spanning er in op Facebook.

Het bestuur van de harddraverijvereniging hield de spanning er in op Facebook.

Om de draverij toch mogelijk te maken, heeft burgemeester Frank Streng besloten ontheffing te verlenen op de placeringseis en het maximaal aantal bezoekers. De wet staat de gemeente toe gebruik te maken van de ontheffingsmogelijkheid. Volgens de geldende maatregelen tot 25 september zou de harddraverij anders niet door kunnen gaan.

,,Ik zie, ook in het licht van de uitspraken van onze premier gisteren (dinsdag, red.), voldoende aanleiding om als gemeente onze medewerking te verlenen aan dit unieke en cultuurhistorisch belangrijke evenement”, aldus Streng. ,,Om de harddraverij veilig en verantwoord te laten verlopen voor iedereen, gelden er duidelijke maatregelen en voorwaarden. Deze zijn in nauwe samenwerking met de organisatie bepaald.”

Coronatoegangsbewijs

Een van die maatregelen is het coronatoegangsbewijs met een geldig identiteitsbewijs. Bij de entree van het evenement moet iedereen van 13 jaar en ouder een bewijs kunnen tonen van volledig gevaccineerd zijn, een negatieve pcr-test van niet ouder dan 24 uur of een bewijs van herstel van de infectie.

Tijdens het evenement wordt ruim ingezet op veiligheid door de aanwezigheid van BOA’s, politie, een groot aantal beveiligers en bewakingscamera’s om alles in goede banen te leiden. Ook sluiten om 23 uur het terrein en de horeca. De bewoners van de Nieuwstraat krijgen van de gemeente verdere informatie per brief.

De Harddraverij is maandag 20 september van 11 uur tot uiterlijk 19 uur. Na afloop van de kortebaan van Medemblik blijft het terrein tot 23 uur afgesloten en blijft toegang enkel mogelijk met coronabewijs en geldig ID-bewijs.

Op Facebook stroomde na de bekendmaking de verheugde reacties binnen.

Lees ook: ’Als Medemblik draaft, dan draaft Enkhuizen óók’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen