Bijtincidenten Schagen in onderzoek; burgemeester wijst nogmaals op aanlijnplicht

Richard Zut
Schagen

Enkele recente bijtincidenten in haar gemeente zijn voor burgemeester Marjan van Kampen aanleiding om nog eens te wijzen op de in heel Schagen geldende aanlijnplicht. Daarom doet zij nu een hernieuwde oproep om honden aangelijnd te houden buiten de bekende losloopgebieden.

In de hele gemeente Schagen geldt een aanlijnplicht voor honden. Een hond die wordt uitgelaten binnen de bebouwde kom moet zijn aangelijnd. Wie dit niet doet loopt het risico op een bekeuring van grofweg honderd euro.

De aanlijnplicht geldt in alle dorpen en stad van gemeente Schagen, binnen de bebouwde kom. Om honden de ruimte te bieden om even los te rennen, zijn er losloopgebieden. Die zijn te vinden in de kern van Schagen, Petten, Sint Maartenszee en enkele strandafslagen.

,,Mocht jouw hond buiten zo’n gebied niet aan de lijn lopen, dan kun je daarvoor inderdaad een bekeuring krijgen’’, voegt Van Kampen eraan toe.

Incidenten

In Nederland gebeurt het met regelmaat dat personen of andere honden door een hond worden gebeten. Er hebben zich onlangs twee bijtincidenten voorgedaan, beide in het centrum van de stad Schagen.

De burgemeester hierover: ,,Het eerste incident vond twee maanden geleden plaats, en twee weken daarna was het weer raak. De slachtoffers hebben hiervan aangifte gedaan. De politie heeft dit in onderzoek.’’

Kinderen blijken vaker slachtoffer van hondenbeten dan volwassenen. De gemeente kan een aanlijn- of muilkorfgebod opleggen voor een hond. ,,Daarvoor is het wel nodig dat eerst aangifte wordt gedaan bij de politie. Van de genoemde incidenten moet na het onderzoek duidelijk worden of de gemeente mogelijk een aanlijn- en muilkorfplicht kan en zal opleggen.’’

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.