VVD blijft hameren op opvang in regio voor Afghanen

ANP Producties | Bron: ANP

De VVD blijft benadrukken dat Afghaanse vluchtelingen moeten worden opgevangen in de regio. Dat geldt ook voor Afghanen die de Nederlandse missie hebben geholpen, zei het liberale Kamerlid Jeroen van Wijngaarden tijdens het debat over de evacuatie uit Afghanistan.

Dat leverde hem kritiek op van een deel van de Kamer. Vorige maand steunde een Kamermeerderheid nog een motie van Salima Belhaj van D66 om alle Afghanen naar Nederland te halen die de Nederlandse missie hebben geholpen. Nederland was bijna twintig jaar militair actief in het land.

De VVD'er meent dat niet elke Afghaan die Nederland heeft geholpen gevaar loopt. Bij Buitenlandse Zaken zijn meer dan 23.000 mails binnengekomen van mensen die denken onder de motie-Belhaj te vallen. Van Wijngaarden vindt de motie onuitvoerbaar. Er zal van geval tot geval gekeken moeten worden of iemand recht heeft op asiel, aldus Van Wijngaarden.

Nederland heeft een "morele plicht" om de Afghanen te helpen die de Nederlandse missie hebben geholpen, verklaarde Christine Teunissen (Partij voor de Dieren). Laura Bromet van GroenLinks spreekt van een "ereschuld" naar deze groep Afghanen.

Volgens Van Wijngaarden moet de prioriteit liggen bij het ophalen van de Nederlanders en tolken die niet konden worden geëvacueerd. Er zijn in Afghanistan nog 459 Nederlanders of mensen met een verblijfsvergunning en "waarschijnlijk" nog 22 tolken, meldde het kabinet.

De liberaal vindt dat het optreden van het kabinet bij het terughalen van de tolken werd gekenmerkt door "traagheid en ambtelijkheid". De Kamer heeft maanden aangedrongen op het snel terughalen van de tolken.

De VVD'er vindt dat er "niet geringschattend" moet worden gedaan over de inzet van het kabinet om mensen te evacueren. Die evacuatie was nodig toen de radicale Taliban tot veler verrassing de hoofdstad Kabul medio vorige maand innamen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.