Achterban Herenboeren West-Friesland positief over aankoop grond

Herenboeren West-Friesland wil op duurzame wijze groenten en fruit verbouwen.© Jildiz Kaptein Fotografie

Leo Blank
Schellinkhout

De achterban van Herenboeren West-Friesland vindt het een prima idee om grond aan te kopen om duurzaam geteelde groenten en fruit te produceren.

Die steun blijkt uit de eerste resultaten van een enquête die de coöperatie eind vorige maand naar 650 leden en andere belangstellenden verstuurde. De coöperatie zoekt al twee jaar tevergeefs naar ongeveer twintig hectare grond die kan worden gepacht. Maar voor een redelijke prijs en lange periode is er amper iets te vinden.

Om te voorkomen dat het initiatief een vroegtijdige dood sterft en leden vanwege het lange wachten afhaken, is nu besloten om te onderzoeken of grond ook kan worden aangekocht. De coöperatie telt inmiddels 185 leden en dat aantal zal volgens de initiatiefnemers zeker snel groeien als er een plek is gevonden en grond verworven.

Het idee is om voor de benodigde 1,6 miljoen euro duizend obligaties van 1600 euro uit te geven. Het zijn eeuwigdurende schuldbekentenissen die niet worden afgelost. Houders ontvangen anderhalve procent rente per jaar.

(Tekst gaat door onder de foto)

Herenboeren West-Friesland zoekt twintig hectare grond.© Jildiz Kaptein Fotografie

Dinsdag waren er volgens woordvoerder Anne van de Graaf van Herenboeren West-Friesland zo’n 135 reacties binnen. Dat aantal verbaast haar niet: ,,We zijn al zo lang bezig. Mensen krijgen dan misschien het idee dat het project helemaal niet gaat lukken. Die zijn dus blij dat er mogelijk schot in de zaak komt.”

Baas op eigen grond

Verreweg de meeste reacties (97 procent) zijn positief. Deze mensen vinden het een goed idee om grond aan te kopen. ’Lekker het heft in eigen hand nemen’, ’baas op eigen grond’ en ’wat is nou 1600 euro verdeeld over zeven generaties?’, luiden enkele opmerkingen. Gezocht wordt in een straal van twaalf kilometer rond Hoorn.

Ook de vraag of mensen of organisaties bereid zijn één of meer obligaties aan te schaffen wordt door de meerderheid bevestigend geantwoord. Als iedereen zijn of haar woord houdt zouden er nu al 111 obligaties uitgegeven kunnen worden met een totale waarde van 177.600 euro. ,,Een mooi, hoopvol begin”, aldus Van de Graaf.

De initiatiefnemers kregen ook andere tips aangereikt voor de financiering. Gewezen wordt onder meer op steun van de Triodos Bank en Microsoft in de Wieringermeer. Ook zouden leden van de Climate CleanUp mogelijk geïnteresseerd zijn te investeren in dit duurzame project. Daarnaast zou ook de HVC benaderd kunnen worden vanwege het terugdringen van plastic verpakking van groenten en fruit.

Inleggeld

Overigens staat de aankoop van een obligatie door leden los van het inleggeld dat ze betaald hebben (2000 euro voor een gezin, 1000 euro voor één persoon) en de wekelijkse contributie (7 tot 12 euro) voor afname van groenten, fruit en duurzaam vlees.

De enquête kan nog worden ingevuld tot 30 september via de link https://nl.surveymonkey.com/r/HBWF2021.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen