Haller helpt Ajax met vier treffers aan grote zege op Sporting [video]

Vlnr: Noussair Mazraoui, Sebastien Haller, Antony Matheus Dos Santos en Dusan Tadic of Ajax vieren de 1-5.© ANP

ANP
LISSABON

Sébastien Haller heeft Ajax aan aan vliegende start in de Champions League geholpen. De spits scoorde maar liefst vier keer in de uitwedstrijd tegen Sporting Portugal (1-5). Hij was niet de enige uitblinker van de ploeg van trainer Erik ten Hag. Antony was soms ongrijpbaar en betrokken bij drie treffers.

Haller, zaterdag ook al twee keer succesvol tegen PEC Zwolle (0-2), was lang omstreden bij een deel van de aanhang van Ajax die een nieuwe spits vaak met Marco van Basten of Patrick Kuivert vergelijkt.

Maar nu zongen de 1200 meegereisde fans luidkeels zijn naam. Vier keer scoren tijdens je debuut in de Champions League. Dat deed Marco van Basten in 1992 voor AC Milan in een duel met Göteborg.

Het is maar goed dat Ajax dit seizoen Haller wel heeft ingeschreven bij de Europese voetbalbond UEFA. De spits had slechts 9 minuten nodig voor een record in de Champions League. Geen speler trof tijdens zijn debuut voor de koningsklasse van het clubvoetbal zo snel tweemaal doel.

Haller opende al na 68 seconden de score, nadat Antony via het lichaam van Gonçalo Inácio de paal had geraakt. Nog geen 8 minuten later scoorde Haller opnieuw, wederom om aangeven van Antony.

Ajax speelde in een heel ander tempo dan de afgelopen weken tijdens uitwedstrijden tegen FC Twente en PEC Zwolle. De Champions League inspireert de spelers van Erik ten Hag. Ajax is de laatste jaren zo georganiseerd dat het eigenlijk niet zonder de miljoenen van het lucratieve toernooi kan.

Daarom is het een beetje vreemd dat de club de Champions League is begonnen met twee doelmannen op leeftijd. De bijna 39-jarige Maarten Stekelenburg haakte vlak voor het duel af met liesklachten. Daarom mocht de 37-jarige Remko Pasveer het doel verdedigen.

Pasveer, deze zomer overgekomen van Vitesse, ging in de 33e minuut gruwelijk in de fout. Hij liet een slap schot van Paulinho zomaar tussen zijn benen glippen. Ajax leek even aangeslagen, maar antwoordde 6 minuten later. Antony, opnieuw hij, vond Ryan Gravenberch die op zijn beurt Steven Berghuis aanspeelde. De vervanger van de geblesseerde Davy Klaassen bekroonde de prachtige aanval met de 1-3.

Paulinho dacht Sporting in de openingsfase van de tweede helft naar 2-3 te koppen en opnieuw zag Pasveer er niet goed uit. Maar zijn treffer werd afgekeurd omdat hij buitenspel stond. Opnieuw Haller haalde in de 51e minuut veel spanning uit de wedstrijd. De spits maakte zijn derde, weer op aangeven van Antony. Alsof dat nog niet genoeg was tekende Haller na ruim een uur ook nog voor de 1-5.

Lees ook: Alle ballen op spits Haller: wervelende start Ajax in Champions League met dank aan ontketende Fransman

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen