’Expeditie Achtertuin’: Alkmaarse buurt krijgt kans om verborgen natuur te ontdekken. Er komt zelfs een mobiel laboratorium in de straat

Wat leeft er qua flora en fauna allemaal in de achtertuin?

Wat leeft er qua flora en fauna allemaal in de achtertuin?© Foto ANP/Rob Engelaar

Martijn Gijsbertsen
Alkmaar

Verborgen natuur ontdekken en mogelijk nieuwe dier- en plantsensoorten opsporen? Circa 25 buren van de Rinnewaard in Alkmaar krijgen komend voorjaar die kans.

De straat is door de Taxon Foundation geselecteerd voor ’Expeditie Achtertuin’: experts komen een lang weekend, van vrijdag tot en met maandag, met een mobiel laboratorium langs om precies in kaart te brengen wat er in hun tuinen allemaal leeft.

Natuurminded

„Eerlijk gezegd weet ik niet eens meer welke motivatie ik heb ingestuurd”, laat initiatiefneemster Bea Savonije weten. „Dat doet er ook niet toe, ze hebben voor ons buurtje gekozen. De bewoners zijn over het algemeen best natuurminded. Dus wat dat betreft is het een goede keuze. Ik ben benieuwd wat we allemaal tegenkomen. We zitten vlak tegen een spoorsloot aan, mogelijk ontdekken we meer flora en fauna dan we voor mogelijk houden.”

De expeditie zal naar verwachting medio maart plaatsvinden. De resultaten kunnen naderhand via raamposters en de website waarneming.nl openbaar worden gemaakt. Ook wordt een officiële eindrapportage opgesteld.

Insectendoos

Voor wie dat wil, bestaat de mogelijkheid een insectendoos samen te stellen van geprepareerde exemplaren. Zo kan ieder huishouden een kleine natuurhistorische collectie van de eigen tuin krijgen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen