Gelukkig is Erica Terpstra wel bestand tegen de wind in het AZ-stadion. Zij mag een woordje doen | column Brian Wijker

Erica Terpstra voorafgaand aan AZ-Arsenal in gesprek met AZ-voorzitter Dirk Scheringa.© Foto Joop Boek

Brian Wijker

In zijn wekelijkse column in de AZ-podcast van het Noordhollands Dagblad heeft Brian Wijker het deze week over de heropening van het AZ-stadion. Ook blikt hij terug op de opening in 2006.

Wat een feest was het zaterdag in Alkmaar. Alle toeschouwers een vlaggetje in de hand, een lichtshow die zijn weerga niet kende, knalharde muziek én vuurwerk. Alleen stond niet in het script beschreven dat PSV-verdediger Olivier Boscagli met zijn kanonskogel ook een duit in het zakje zou doen.

Parachutisten

Ook bij de officiële opening van het stadion – de eerste variant in 2006 – zaten script en uitvoering elkaar behoorlijk in de weg. Alles zou uit de kast worden gehaald: parachutisten zouden op het veld landen, vlaggendragers zouden zich op de tribunes tussen de toeschouwers manoeuvreren. En tot slot zouden trommelaars langs het veld de sfeer wat opkrikken.

(Tekst gaat verder na de foto)

Dirk Scheringa trommelt mee.© Foto Joop Boek

Het liep allemaal een beetje anders. Vijf minuten voor tijd kregen de parachutisten te horen dat de wind niet betrouwbaar genoeg was en dat ze hun spullen weer konden inpakken. En de ietwat ijverige stewards stonden niet toe dat de vlaggendragers de tribune op gingen. De muziekband met trommels werd zelfs de toegang tot de rode baan achter de reclameborden ontzegd. Gelukkig was Erica Terpstra wel bestand tegen de wind. Zij mocht namens het NOC NSF een woordje doen.

Ook 0-3

De wedstrijd tegen Arsenal – op dat moment nog een Europese topclub – was ook bepaald geen feestje voor AZ. Net als afgelopen weekend tegen PSV kreeg AZ met 0-3 klop. Gilberto Silva was de eerste officieuze doelpuntenmaker in het stadion, dat toen nog het DSB Stadion heette.

(Tekst gaat verder na de foto)

4 augustus 2006: ballonnen worden opgelaten bij de opening van het DSB Stadion.© Foto Joop Boek

Het eerste seizoen in het nieuwe stadion werd een memorabel jaar. AZ zal flink haar best moeten doen om dat ook in het AFAS Stadion 2.0 te bewerkstelligen. Het script ligt klaar: bij de eerste vier eindigen, Europees overwinteren en de beker winnen. Maar als de club één ding heeft geleerd van de opening van het stadion in 2006, dan is het dat je nooit op een script moet vertrouwen.

De gehele podcast van deze week is hier te beluisteren:

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen