Niet meer hele klas naar huis als leerling corona heeft

© ANP

ANP
DEN HAAG

Als een kind op de basisschool positief test op corona, hoeft binnenkort niet meer de hele klas naar huis.

Dat heeft het demissionaire kabinet besloten, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws. Het kabinet volgt daarmee het advies van het Outbreak Management Team (OMT).

Als een kind besmet blijkt, dan kijkt de GGD samen met de ouders met wie het kind nauw contact heeft gehad. Dat betekent dus niet meer per se de hele klas.

Het OMT adviseerde vorige week dat kinderen die nauw contact hebben met een besmette klasgenoot, ook thuis moeten blijven. Waarschijnlijk gaat de aanpassing per 20 september in.

In sommige gevallen kan de GGD nog wel adviseren dat de hele klas naar huis gaat. Daar is bijvoorbeeld sprake van bij een grotere uitbraak in de klas.

Demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) liet dinsdagmiddag al doorschemeren dat versoepelingen in het onderwijs eraan kwamen. Na kabinetsoverleg zei hij "een tevreden mens" te zijn en dat het goed gaat in het onderwijs. Meer wilde hij niet kwijt over de maatregel. Wel benadrukte hij dat "we scherp moeten blijven" omdat er nog steeds besmettingen zijn op scholen.

Lees ook: ’Anderhalvemeterregel verdwijnt per 25 september’

De PO-Raad stelt dat basisscholen goede begeleiding moeten krijgen van de GGD in het bepalen wie er wel en niet naar huis moet na een coronabesmetting in de klas.

Afgelopen weken zijn verspreid over het land tientallen basisschoolklassen naar huis gestuurd vanwege coronabesmettingen. De PO-Raad, die basisscholen in Nederland vertegenwoordigt, is dan ook blij met de plannen van het kabinet.

"Zoals het was, was het niet logisch", aldus een woordvoerder. "Het is voor ouders raar en lastig als hun kind weer naar huis moet en ook voor de kinderen zelf is het niet fijn: fysiek onderwijs is het beste voor ze."

De raad zag al een soort "doemscenario" ontstaan, waarin het grootste deel van de kinderen komende tijd weer thuis komt te zitten. "Terwijl er in een klas heel veel kinderen zitten die helemaal geen contact hebben gehad met degene die besmet is."

Het OMT adviseerde eerder dat kinderen die nauw contact hadden met een besmette klasgenoot, wel thuis moeten blijven. Of het kabinet dit deel van het advies opvolgt, en wat 'nauw contact' dan precies betekent, is nog onduidelijk.

Volgens de PO-Raad is het in ieder geval belangrijk dat deskundigen meekijken met scholen om te bepalen wie er naar huis moeten, "want als leraar kun je moeilijk bepalen wat nu precies te veel contact is."

Ook moet oog worden gehouden voor leraren, stelt de raad. "Zij moeten zich ook veilig blijven voelen. Dat zal per persoon en situatie sterk verschillen. De ene leraar denkt 'ik ben gevaccineerd, het zal wel loslopen', de ander heeft misschien een kwetsbare huisgenoot. Door open te praten moeten teams kijken wat er nodig is om iedereen zich veilig te laten voelen."

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen