Czaar Peterstraat in Zaandam kan niet vrij van (brom)fietsen worden gemaakt. Wel extra drempels

In rood de route die veel (brom)fieters nemen in plaats van de Rozengracht.

In rood de route die veel (brom)fieters nemen in plaats van de Rozengracht.© Illustratie Gemeente Zaanstad

Frans van den Berg
Zaandam

Het liefst zien de buurtbewoners al het doorgaande fiets- en vooral bromfietsverkeer uit de Czaar Peterstraat in Zaandam verdwijnen. Maar op marktdagen moet deze route open blijven. Wel worden extra verkeersdrempels geplaatst.

De Czaar Peterstraat ligt in de Russische buurt. De straat is aangewezen als woonerf en is voor doorgaand gemotoriseerd verkeer geknipt met een fietssluis midden in de straat. Enkele jaren geleden is de straat opnieuw ingericht. Bewoners ervaren overlast en onveiligheid door fietsers en (snor-)brommers tijdens marktdagen en in de avondspits wanneer veel bezorgdiensten van maaltijden deze route tussen de Wilheminabrug en Korte Rozengracht/Rustenburg nemen.

Op papier is de Rozengracht de doorgaande fietsroute, en deze fietsroute wordt zeker ook gebruikt. Maar met 1600 (brom-)fietsers per etmaal wordt ook de Czaar Peterstraat volop gebruikt door gebruikers die geen herkomst of bestemming in de buurt hebben, blijkt uit verkeerstellingen. Als het markt is op de Rozengracht, kan die route niet worden gebruikt en stijgt het aantal (brom)fietsers op de Czaar Peterstraat naar 2300 per etmaal.

Het uitgangspunt is dat de Czaar Peterstraat beschikbaar moet blijven als alternatieve route op de marktdagen, zo stelt de gemeente. Om de overlast van de bezorgdiensten te beperken, kregen de ondernemers in maart al een brief waarin ze werden opgeroepen hun bezorgers aan te spreken op hun rijgedrag. Dus niet door Czaar Peterstraat en de Klauwershoek rijden, alleen over fietspaden en niet over stoepen, niet te hard rijden en beter een elektrische fiets gebruiken dan een bromfiets.

Tevens is gezocht naar verdere oplossingen en is ook de slechte communicatie tussen de buurtbewoners en de gemeente onder de loep genomen. Op korte termijn wordt gedacht aan enkele fietsdrempels in de straat en bij de autoknip moet de rijbaan een slinger maken. Ook de bebording moet worden aangepast. Buurtbewoners kunnen nog reageren op de voorstellen.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen