Dit zijn de nieuwe maatregelen rond corona

Mark Rutte

Mark Rutte© ANP / Bart Maat

Internetredactie
Den Haag

Wie vanaf 25 september naar het theater wil, op een terras wil zitten of een ander evenement wil bezoeken, zal een coronatoegangsbewijs moeten laten zien. Dat is één van de uitkomsten van de persconferentie dinsdagavond.

„Het is niet de bedoeling dat ’coronatoegangsbewijs’ een pagina krijgt op Wikipedia. Het is tijdelijk”, vertelde demissionair-premier Mark Rutte. De coronapas is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Wie niet gevaccineerd is moet een recent negatief testbewijs laten zien.

Mensen die geen vaccinatie- of herstelbewijs hebben, kunnen ook de komende tijd nog gratis een coronatest ophalen. Eerder was er veel discussie in de Tweede Kamer over het al dan niet verstrekken van gratis coronatests. Het kabinet wilde dat mensen hier op termijn voor zouden gaan betalen, zodra iedereen de kans heeft gehad een vaccinatie te halen.

1,5 meter afstand vervalt

Ook werd bekend dat vanaf 25 september het niet meer verplicht is om 1,5 meter afstand te houden. Maar: „Geef elkaar de ruimte”, zei Rutte. Het loslaten van de verplichte 1,5 meter is volgens de premier een belangrijke stap. Maar het betekent niet dat alles meteen weer wordt zoals het was voor het coronavirus de kop opstak in Nederland, waarschuwde hij. Daarvoor zijn er nog te veel besmettingen en ziekenhuisopnames, vertelde Rutte.

Onderwijs

De maximale groepsgrootte in het mbo en het hoger onderwijs verdwijnt per 25 september. Ook hoeven studenten en middelbare scholieren geen mondkapjes meer te dragen. Studenten kunnen nog wel gebruik maken van zelftesten die de instelling verstrekt.

Mondkapjesplicht

De mondkapjesplicht zal vervallen op stations en perrons. Wel blijft de maatregel nog gelden in het openbaar vervoer. Ook moeten reizigers op luchthavens een mondkapje op na de securitycheck en eventueel op andere plekken die het vliegveld zelf aanwijst.

’Werk thuis als het kan, op kantoor als het moet’

Het demissionaire kabinet geeft werkgevers en werknemers iets meer ruimte om afspraken te maken over thuiswerken. Het nieuwe advies luidt: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is. Tot nu toe werd opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken.

Rutte spreekt van een lichte versoepeling. Het is aan werkgevers en werknemers om tot een goede verdeling te komen tussen werken vanuit huis en op kantoor.

Discotheken en meerdaagse festivals

De nachthoreca, zoals discotheken en clubs, mogen vanaf 25 september weer bezoekers ontvangen tussen 6 uur ’s morgens en 12 uur ’s nachts. De zitplaatsverplichting vervalt.

Voor meerdaagse festivals moeten bezoekers elke dag opnieuw een verse QR-code laten zien. Dat betekent voor wie niet is gevaccineerd: tussentijds testen. Ook geldt er voor evenementen buiten geen limiet meer op het aantal bezoekers en die mogen door tot na middernacht, maar de bar moet wel dicht om 00.00 uur. „Er ligt echt een behoorlijk risico in de nachthoreca”, zei Rutte, daarbij verwijzend naar het eerdere ’dansen met Jansen-debacle’ waarbij veel besmettingen ontstonden.

Grote overdekte evenementenlocaties, zoals Ahoy en Ziggo Dome, moeten voorlopig nog draaien op driekwart van hun capaciteit. Ook deze evenementen moeten om 12 uur ’s nachts eindigen.

Vaccinatiestatus werknemers vastleggen

In de zorg wordt het toegestaan voor werkgevers om vast te leggen of personeel is gevaccineerd tegen het coronavirus. In andere sectoren mag dit niet worden geregistreerd, maar wel gevraagd. Werknemers hoeven dan geen antwoord te geven.

Quarantaineplicht vervalt

Gevaccineerde reizigers die terugkeren uit landen waar een zeer hoog risico geldt om besmet te raken met het coronavirus, hoeven vanaf 22 september niet meer in quarantaine.

Derde prik

Mensen met een zeer ernstige immuunstoornis kunnen een derde coronaprik krijgen. Deze groep krijgt vanaf oktober een uitnodiging voor een derde prik van hun behandelend arts.

’Sturen op ziekenhuisopnames’

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei dat het kabinet niet meer ’stuurt op besmettingscijfers’. „Waar we echt naar kijken is naar de ziekenhuizenopnames.” De verwachting is dat die komende tijd iets zullen dalen. De Jonge: „Maar de verwachting is ook dat die cijfers weer zullen gaan stijgen als gevolg van de aangekondigde versoepelingen. Dan zou het kunnen dat je een aantal extra maatregelen moet nemen om de situatie in de zorg overeind te houden.”

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen