Met een helm op rennend het schoolplein over. Basisschooljeugd draait alvast warm voor de kinderversie van de Ironman Westfriesland [video]

Tijdens het oefenrondje gaat de fietshelm bij het lopen alvast op.© Foto Jaap van der Pijll

Judit de Redelijkheid
Venhuizen

De kans is groot dat er de komende dagen nog flink wat deelnemers bijkomen. Want in aanloop naar de kinderversie van de Ironman wordt op de West-Friese basisscholen aandacht besteed aan de triatlonsport.

’Drie, twee, één’, klinkt het op het schoolplein in Venhuizen. En daar gaan de eerste leerlingen. Na een paar meter draait een van hen zich met een grijns om. Dat hij als enige de verkeerde kant op gerend is maakt hem niks uit. Het is nu toch nog niet voor het ’echie’.

Over anderhalve week is het zover. Dan zijn er een dag voordat de Ironman Westfriesland op het programma staat, ook voor de jeugd medailles te verdienen. Om de jeugd daar enthousiast voor te maken brengen alle regionale basisscholen - in samenwerking met Team Sportservice West-Friesland - de triatlonsport onder de aandacht.

Fietsexamen

Op de Jozefschool in Venhuizen blijken niet alle leerlingen van groep 6 te weten welk evenement er maandagochtend centraal staat. ’Het fietsexamen’, wordt er enthousiast geroepen als de gymleerkracht vraagt waar ze precies voor gaan oefenen. Een aantal andere kinderen kijkt vertwijfeld naar de slippers waarop ze naar school zijn gekomen. Die zullen op het uitgezette parcours voor een extra uitdaging gaan zorgen.

(Tekst gaat door onder de foto)

De gymleerkracht geeft uitleg over de helm die gedragen moet worden. ,,Pas als-ie vastzit mag je vertrekken.”© Foto Jaap van der Pijll

Na een korte uitleg wordt er als warming-up door iedereen alvast een stukje gerend. Tot de vrolijk gekleurde pionnen en weer terug. Mét een helm op. Die moet straks tijdens het fietsonderdeel voor de nodige bescherming zorgen en het snel op- en afzetten vergt even wat oefening. ,,Pas als-ie vastzit mag je gaan rennen”, wordt er nog als extra regel aan toegevoegd.

(Tekst gaat door onder de video)

Britt Breedijk (8) ziet het niet helemaal zitten. ,,Met paardrijden ben ik het wel gewend om wat op mijn hoofd te hebben”, zegt ze. ,,Maar deze helm is veel te klein voor mij.” Het weerhoudt haar er niet van om er als een speer vandoor te gaan zodra het haar beurt is. Bij de kinderen met wat kleinere koppies gaat er onderweg snel een hand op het hoofddeksel, om hem op zijn plek te houden.

(Tekst gaat door onder de foto)

Onderweg voor het tweede onderdeel: fietsen.© Foto Jaap van der Pijll

Warmgedraaid wagen de jongens en meiden zich aan een heus wedstrijdje. In estafettevorm. Eerst rennen en dan zo snel mogelijk de fiets op - voor elk groepje is er één uit de stalling gehaald - voor een kort ritje over het schoolplein. Gejuich stijgt op als iedereen de finishlijn gepasseerd is. Niet vanwege de uitslag, maar omdat de juf vertelt dat ze allemaal nog een keer mogen. ,,Ik vond het best leuk”, zegt Britt Breedijk na afloop. ,,Maar ik twijfel nog of ik mee ga doen. Het is heel veel rennen. Ik ben best snel, maar ik weet niet of ik snel genoeg ben om te winnen.”

Menno Kramer, die als BMX’er goed uit de voeten kan op het fietsonderdeel, heeft wel de smaak te pakken gekregen. Met zijn tien jaar mag hij volgende week meedoen aan de mini-triatlon. ,,Het zwemmen ga ik dan nog wel oefenen in ’t Hemmerven”, vertelt hij.

(Tekst gaat door onder de foto)

Nog even een duwtje en daar gaat de volgende deelnemer.© Foto Jaap van der Pijll

Het zal Sportservice West-Friesland als muziek in de oren klinken. ,,We bieden veel leerlijnen en sporten aan tijdens onze gymlessen”, vertelt Zola Stoop namens het sportloket. ,,Triatlon is iets wat niet vaak werd aangeboden. Het blijkt echter een schot in de roos om loopvormen, fietsen, soms zwemmen en bijbehorende wisselmomenten tijdens de gymles aan te bieden. De sport is bij veel kinderen onbekend, dus ze reageren verrassend positief en vragen nu vaak of je ook op triatlon kan als sport.”

Lees ook: Parcoursen Ironman in Hoorn en West-Friesland zorgvuldig gekozen, maar ’overlastvrij is een illusie’

Ironkids

Ironkids Westfriesland wordt vrijdagmiddag 24 september vanaf 15:30 uur gehouden in het Julianapark in Hoorn. Kinderen van 6 tot en met 13 jaar kunnen mee doen aan een Run-Bike-Run of mini-triatlon over delen van het parcours van de Ironman. Inschrijven kan tot woensdag 20 september op www.ironkidswestfriesland.nl

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen