Jong AZ vermaakt het publiek, boekt overwinning en is weer koploper in de eerste divisie [video]

De spelers van Jong AZ betreden het veld voor de wedstrijd tegen De Graafschap. Met rugnummer 6: Peer Koopmeiners, de maker van de 1-0.© Foto Theo Brinkman

Theo Brinkman
Wijdewormer

Jong AZ heeft zich maandagavond uitstekend hersteld van de teleurstellende nederlaag tegen Jong FC Utrecht van vrijdag. In Wijdewormer werd De Graafschap in een enerverend duel met 2-1 verslagen. Het gevolg is dat Jong AZ de koppositie in de eerste divisie heeft heroverd.

Omdat Jong AZ in de tweede helft naliet de 3-1 te maken, bleef het maandagavond tot de laatste seconde spannend. Keeper Beau Reus redde zijn ploeg in de slotminuten door een prachtige redding op een kopbal van Devin Haen, en bij een inzet van Danzell Gravenberch kwam Jong AZ even later heel goed weg. De bal hobbelde centimeters naast.

Door de overwinning heeft Jong AZ nu 15 uit 6, waarmee het twee punten voorsprong heeft op de nummer twee Excelsior.

A-selectiespelers

Jong AZ trad aan met wat meer A-selectiespelers dan in de eerdere wedstrijden van dit seizoen. Op doel stond Beau Reus, linksback was Thijs Oosting en als aanvallende middenvelder meldde Hakon Evjen zich. Naast dat drietal stonden ook Mo Taabouni en Peer Koopmeiners weer in de basis, maar zij zijn er al de hele competitie bij.

Zie ook: Wat Louis van Gaal graag wil met Oranje, doet Maarten Martens met Jong AZ

Trainer Maarten Martens stuurde Jong AZ opnieuw het veld in met een 5-3-2 opstelling, die in balbezit overvloeit in 3-5-2 of 3-4-3. Constante factor is in elk geval dat er drie centrale verdedigers achterin blijven: in deze wedstrijd Joey Jacobs, Jorn Berkhout en Tijs Velthuis.

Koopmeiners

Drie dagen na de tegenvallende wedstrijd tegen Jong FC Utrecht (0-1), afgelopen vrijdag, speelde Jong AZ maandagavond aanzienlijk beter. Onder aanvoering van de voortreffelijk spelende Koopmeiners heerste Jong AZ in de eerste helft, waarin het De Graafschap nauwelijks een kans toestond. Pas kort voor rust werd het twee keer echt link voor Jong AZ bij twee kansen voor Mees Kaandorp. Het stond toen al lange tijd 1-0 door een droge schuiver van Koopmeiners na een kwartiertje spelen.

Invallers

In de tweede helft kwam Jong AZ wat meer in de verdrukking, zonder dat De Graafschap veel grote kansen kreeg. De 1-1 van Elmo Lieftink, direct na rust, was eigenlijk het enige echte gevaar. Jong AZ had aanvallend veel meer dreiging en kwam dan ook terecht opnieuw op voorsprong. Twee invallers fabriceerden het doelpunt: Fedde de Jong legde een lange, hoge bal subtiel terug op Yusuf Barasi, die gedecideerd afrondde. De Jong en Barasi waren twee minuten eerder ingevallen (voor Bram Franken en Ernest Poku) en gaven het spel van Jong AZ een impuls.

Afgekeurd

Met die 2-1 tussenstand mocht De Graafschap nog de handen dichtknijpen. Even eerder was een doelpunt van Koopmeiners afgekeurd wegens buitenspel, hoewel het er alle schijn van had dat hij na de pass van Evjen geen buitenspel stond. Tien minuten later, toen het al 2-1 stond, werd Jong AZ in kansrijke positie afgevlagd - en weer was het twijfelachtig.

Jong AZ - De Graafschap 2-1.

13. Koopmeiners 1-0, 48. Lieftink 1-1, 61. Barasi 2-1.

Jong AZ: Reus; Lathouwers, Jacobs, Berkhout, Velthuis, Oosting; Evjen (89. Griffith), Franken (59. De Jong), Koopmeiners; Poku (59. Barasi) en Taabouni.

De Graafschap: Jurjus; Lelieveld, Van Heertum, Fortes, Baas; Dekker (78. Haen), Opoku (67. Schuurman), Lieftink; Verbeek (3. Kaandorp), Konings (67. Gravenberch), Korte (78. Acheffay).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen